Ringpootsteekmug is groot en steekt gemeen

De ringpoot- of geringde steekmug is nauw verwant aan de gewone steekmug. Ringpootsteekmuggen zijn ’s zomers op akkers en velden te vinden. Met andere steekmuggen hebben ze de slanke vleugels, poten en achterlijf en lange steeksnuit gemeen. Mannetjes hebben lang behaarde sprieten, vrouwtjes sprieten met een veel kortere beharing.

Ringpootsteekmuggen zoeken in de herfst verwarmde ruimten op en blijven ook in de winter actief. Zij zijn het die nu in huis zo gemeen kunnen steken, zelfs door kleding heen. De steek is erg pijnlijk en het komt nogal eens voor dat de bulten ontsteken. De ringpootsteekmug brengt geen ziekten over, zoals andere muggesoorten soms wel doen.

De ringpootsteekmug is met zijn zeven tot negen millimeter lange lijf een van de allergrootste muggen ter wereld. Hij heeft witte ringen om de poten en is bovendien te herkennen aan de ondoorzichtige, bont gevlekte vleugels. De donkere vlekken bestaan uit bosjes schubachtige haren. Die heeft de gewone steekmug alleen langs de vleugeladeren en de vleugelrand. Er zijn meer muggen met gevlekte vleugels, zoals de beruchte malariamug, die in ons land algemeen voorkomt (malaria is in ons land gelukkig uiterst zeldzaam), dus dat is geen doorslaggevend kenmerk.

Wel het gedrag en de witte ringen om de poten, die vooral bij het achterste paar erg opvallen, zeker als de mug rust met het lichaam evenwijdig aan de ondergrond, anders dus dan de malariamug. De larven leven in ondiepe, vaak vervuilde plassen en sloten. Ze voeden zich daar met algen, bacteriën en organische deeltjes.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden