InterviewDroogte

Rik Grashoff: Het is mooi dat het droogteplan in ieder geval is overgenomen

Rik GrashoffBeeld Phil Nijhuis

Noord-Brabant legt 68 miljoen euro opzij om de verdroging tegen te gaan. De bedenker van het plan houdt zijn hart vast: zal er ook wat van terechtkomen?

‘Als door een wonder’, zegt Rik Grashoff (GroenLinks), hebben de partijen in het nieuwe bestuur van Noord-Brabant een paraafje gezet onder ‘zijn’ reddingsplan voor de Brabantse natuur. VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant – de vier partijen die vanaf vandaag het dagelijks bestuur van Brabant vormen – gaan de komende tien jaar de voortschrijdende verdroging bestrijden.

Het waterbeheer gaat serieus op de schop. Regenwater mag niet meer snel worden afgevoerd, maar moet in het gebied worden vastgehouden, zodat het kan wegzakken naar de bodem. Grashoff: “Ik ben er blij mee. Maar papier is geduldig, ik moet nog zien dat het plan wordt uitgevoerd. Want het is ingrijpend. Het betekent onder meer dat boeren te maken krijgen met water op hun land bij heftige neerslag en dat er aan grondwater niet meer wordt onttrokken dan er wordt aangevuld.”

Waardeloos akkoord

Dat er nu moet worden doorgepakt, staat voor Grashoff buiten kijf. Vandaag legt de GroenLinkser zijn portefeuille als groen gedeputeerde van Brabant neer. Hij heeft geen goed woord over voor het bestuursakkoord van de nieuwe Brabantse coalitie. “Dit college heeft over enkele grote maatschappelijke vraagstukken, zoals het klimaat en de stikstof, een waardeloos akkoord gesloten. Maar het is mooi dat het droogteplan in ieder geval is overgenomen. Het is ook een groot en veelomvattend probleem, dat steeds nijpender wordt.”

Grashoff vermoedt dat weinig provincies zo’n veelomvattende aanpak van de verdroging hebben als nu Brabant. “Het wordt moeilijk. De uitvoering wordt spannend, omdat er veel belangen spelen. Er is al veel gedaan om de verdroging tegen te gaan. De agrarische sector zal moeten accepteren dat er vroeg in het jaar water op het maaiveld kan komen te staan. We zullen meer wateroverlast moeten accepteren, omdat we neerslag de komende jaren zo veel mogelijk in het gebied moeten houden. Intensieve teelten en akkerbouw rond natte natuur en bij beken is niet houdbaar. Waar nodig zal de provincie grond moeten aankopen.”

Lees ook: 

Ondanks de wolkbreuken is Nederland alleen maar droger

Het voelde vorig jaar juni weliswaar of er iemand een emmer water over Nederland heeft had gekieperd, maar geholpen heeft al die nattigheid niet. Sterker nog: grote delen van Nederland waren zelfs droger dan in dezelfde periode in 2018.

Gedeputeerde Rik Grashoff: Forum voor Democratie in het college zou een ramp zijn voor Noord-Brabant

Als Forum voor Democratie in het Brabantse college komt, dan valt de aanpak van de stikstofproblematiek stil, zei gedeputeerde Rik Grashoff in februari 2020. Hij probeerde natuurorganisaties en boeren achter zijn plannen te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden