Rijscholen weigeren allochtonen omdat ze slechte reclame zijn

Rijschoolhouders weigeren op grote schaal allochtone cursisten, om hun slagingspercentage hoog te houden. Een lager cijfer voor het aantal geslaagden op de site van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) zou slechte reclame zijn. Binnen de branche wordt daarover geklaagd.

Rob Pietersen

„Dit gedrag is verwerpelijk”, zegt Paul de Waal, woordvoerder van de Bovag waarbij 750 rijscholen zijn aangesloten. „Als wij aanwijzingen zouden hebben dat één van onze scholen discrimineert, ondernemen we meteen actie.”

Trouw belde 25 rijschoolhouders kriskras door het land. Achttien bevestigden dat allochtonen die de taal niet goed beheersen, worden gediscrimineerd. Vier rijschoolhouders herkenden de verhalen niet, de andere drie onthielden zich van commentaar.

Het CBR maakt sinds 2002 de slagingspercentages openbaar. Het idee was om openheid van zaken te geven, maar dat heeft ook onbedoelde effecten. „Wij rijschoolhouders houden ons keurig aan de regels... in het verkeer. Maar verder wordt er flink gesjoemeld. Dat komt door de moordende concurrentie”, zegt rijschoolhouder Jan Bakker uit Alkmaar.

De verschillen in percentages op de CBR-site zijn opvallend groot. Veel rijscholen met buitenlandse achternamen scoren gemiddeld erg laag, andere rijscholen haalt 50 procent geslaagden bij een eerste examen.

Jan Bakker en zijn vrouw Ellie bestieren rijschool Elja, waar één op de drie bij het eerste examen slaagt. „Daar heb ik lak aan. Ik vind het geweldig om leerlingen met wat voor een achterstand dan ook, toch aan een rijbewijs te helpen. Maar veel collega’s zijn er wel gevoelig voor. Die selecteren hun klanten en goochelen met cijfers.”

Bij collega E. Bloemen slaagt slechts een kwart bij het eerste examen. „Dat is een momentopname. En ík sjoemel niet”, zegt hij er nadrukkelijk bij. „Ik zie overal om me heen rijscholen allochtonen weigeren. Er wordt gediscrimineerd. Niet openlijk, maar de smoezen zijn soms echt lachwekkend. Ze wijzen ze gewoon de deur door te zeggen dat ze vol zitten. Ik vind het walgelijk.”

De Turkse rijschoolhouder S. Kondu uit Schiedam voelt zich soms een opvanghuis voor elders weggestuurde of gefrustreerde cursisten. „Ik hoor en zie het overal om me heen gebeuren. Misschien krijg ik de restjes waar anderen geen zin in hebben. Ik vind het wel een uitdaging om ze toch aan een rijbewijs te helpen.”

CBR-woordvoerder Hans Fontijn: „Als zich discriminatie voordoet tijdens een examen, kunnen wij daartegen optreden. Veel verder reikt onze zeggenschap niet.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden