Rijnmonders klagen massaal over supportersvluchten

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Vijfhonderd inwoners van de Rijnmond hebben gisteren geklaagd over het lawaai van twintig vliegtuigen, die supporters van FC Barcelona en Paris St. Germain vanaf de luchthaven Zestienhoven terugbrachten naar Spanje en Frankrijk.

De grote hoeveelheid klachten leidde ertoe dat alle vijf de telefoonlijnen van de milieudienst Rijnmond (DCMR) tijdelijk overbezet raakten. Uiteindelijk slaagden rond 350 Rijnmonders er tijdens de nachtelijke uren in hun ongenoegen over het aanhoudende vliegtuiglawaai te uiten. Overdag belden nog eens ruim 150 inwoners van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis de DCMR met dezelfde lawaaiklachten.

De DCMR had uit voorzorg extra mensen ingezet om zoveel mogelijk klagers te woord te staan. Eén van hen was de Zuid-Hollandse gedeputeerde G. Brouwer, die voorzitter is van de milieudienst en ook de Commissie milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam leidt. Brouwer had zich als vrijwilliger aangemeld en bleek na afloop geschrokken van de reacties. “Enerzijds reageerden bellers heel zakelijk, anderzijds was er ingehouden woede.”

Rond de Europa Cup-finale voor bekerwinnaars werden 5 000 voetbalsupporters van en naar de Rotterdamse luchthaven vervoerd. De Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam zal de klachten over het lawaai behandelen en vervolgens advies uitbrengen aan minister Jorritsma van verkeer en waterstaat.

Ongeval

Na afloop van de finale raakte een Franse supporter ernstig gewond, toen hij op het C.S. in Rotterdam in een rijdende trein probeerde te springen. De man viel en kwam onder de trein terecht. Hij raakte een been kwijt en liep tevens zware verwondingen op aan een arm.

Mogelijk hebben passagiers in de trein op één of andere manier kans gezien de deuren te openen. Vaste regel is dat treinen pas vertrekken wanneer alle deuren gesloten zijn, aldus een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Naar de precieze toedracht van het ongeval stelt de Spoorwegpolitie een onderzoek in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden