Rijkswaterstaat mag kritisch boek verbieden

Rijkswaterstaat mag van de rechter een onderzoeksjournalist verbieden een kritisch boek over het staatsbedrijf te publiceren.

Ook al lijkt het erop dat Rijkswaterstaat via een truc censuur probeert te plegen door een boek van onderzoeksjournalist Marcel Metze niet te willen publiceren, de overheidsdienst staat in zijn recht. Dit blijkt uit een uitspraak van de kortgedingrechter in Den Haag.

Metze schreef in opdracht een ’openhartig en onafhankelijk’ boek over Rijkswaterstaat. Hij kon met iedereen praten en mocht alle interne documenten inzien. Rijkswaterstaat wilde een onafhankelijk, objectief en openhartig boek. Maar toen ’Veranderend getij’ bijna af was, kwam er kritiek. De tekst beviel niet, zou te somber, te negatief en zwart-wit zijn geweest en op sommige punten een karikatuur van de werkelijkheid.

Rijkswaterstaat besloot aanvankelijk dat er dan maar geen boek zou worden gepubliceerd, maar kwam daar later ineens op terug toen bleek dat Metze van plan was zijn boek zelf uit te brengen. Rijkswaterstaat schrapte een derde van de tekst en wil de gekuiste en geheel herziene versie in januari in de handel brengen. Dat bleek overigens pas tijdens het kort geding van Metze tegen de staat, twee weken geleden.

De rechter stelde gisteren vast dat de journalist in zijn contract met Rijkswaterstaat het eigendom over zijn teksten heeft overgedragen. Metze beschuldigt Rijkswaterstaat van misbruik van het auteursrecht, maar dat verwijt treft volgens de rechter geen doel.

Metze heeft zichzelf vastgelegd door in zijn contract de bepaling op te nemen dat de tekst eigendom is geworden van Rijkswaterstaat. Dan kun je achteraf niet zeggen dat het gebruikmaken van die auteursrechten niet door de beugel kan, vindt de rechter. Al voegt hij daar aan toe dat het optreden van Rijkswaterstaat geen schoonheidsprijs verdient: „Het heeft er op z’n minst de schijn van dat Rijkswaterstaat poogt een haar deels onwelgevallig boek niet integraal te laten verschijnen.”

Trouw heeft gisteren de minister van verkeer en waterstaat met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur om een kopie van het oorspronkelijke manuscript gevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden