Rijkste Belgische families stallen geld in Luxemburg

Beeld anp

Veel van de rijkste Belgische zakenfamilies betalen nauwelijks belasting door een louche constructie in Luxemburg.

De honderd rijkste Belgische families stallen samen ruim 48 miljard euro in Luxemburg via postbusfirma’s. De Vlaamse zakenkrant De Tijd en het Franstalige dagblad Le Soir onthulden vandaag dat een groot deel van die postbusvennootschappen nauwelijks belasting betaalt in Luxemburg en al helemaal niet in België

Journalisten van de twee kranten doorzochten de afgelopen maanden bijna anderhalf miljoen documenten uit het Luxemburgse bedrijvenregister. Uit het onderzoek ‘Postbus Luxemburg’, blijkt dat 60 procent van de honderd rijkste Belgische families opereert in Luxemburg. In totaal hebben zij er 162 postbusbedrijven. Firma’s die meestal enkel op papier bestaan en in de praktijk worden bestuurd door Luxemburgse financiële adviseurs, aldus de kranten.

Van de vijftig rijkste zakenfamilies blijken er 41 financiële en/of fiscale constructies te hebben in Luxemburg. Ruim de helft gebruikt daarvoor alleen een brievenbusfirma, schrijft De Tijd. Het zou gaan om onder meer de rijke AB InBev-familie d’Arenberg, de familie Haspeslagh van de West-Vlaamse diepvriesgroentengroep ARdo en Mehta, de rijkste diamantfamilie van België.

Minimumbelasting

Veel van de holdings van deze bedrijven betalen in Luxemburg jaarlijks alleen de minimumbelasting van 4815 euro. Ook kunnen bedrijven via de constructies belastingvrij dividend aan hun aandeelhouders uitkeren.

Een opvallende naam die opduikt is die van oud-premier Yves Leterme. Hij was bestuurder bij een inmiddels opgeheven postbusconstructie die gelieerd was aan het Duitse kabelbedrijf (Tele Columbus) waar hij in het bestuur zat. Volgens Leterme gebeurde er niets onoorbaars, maar ‘alle formaliteiten rond de Luxemburgse holding werden uitgevoerd door Luxemburgse adviseurs, en niet door bestuurder Leterme’, schrijft De Tijd.

Precies daar wringt de schoen. Volgens de Belgische fiscus zijn vennootschappen in Luxemburg niet illegaal mits de bedrijven ook daadwerkelijk vanuit Luxemburg worden bestuurd. Maar volgens De Tijd is dat vaak niet zo: honderden bedrijven delen een adres en laten het bestuur uitvoeren door Luxemburgse specialisten. Niettemin is het voor de Belgische belastingdienst vaak moeilijk om aan te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van een schijnconstructie.

Kamerlid Peter Vanvelthoven van oppositiepartij S.PA wil daarom de wet aanpassen. Bedrijven die in Luxemburg zijn gevestigd moeten daar personeel hebben en vergaderen. Zo niet, dan zijn ze Belgisch en moeten ze in België belasting betalen.

Lees meer over belastingontwijking in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden