Rijksmuseum viert jubileum uitgebreid

Het Rijksmuseum bestaat in 2000 tweehonderd jaar en dat is aanleiding om uit te pakken.

,,We gaan alle registers van het orgel bespelen om te laten zien hoe veelzijdig de collectie is'', zei directeur Ronald de Leeuw gisteren tijdens een persontbijt onder het wakend oog van nachtwacht Banning Cocq. De presentatie van de jubileumplannen gebeurde op dezelfde dag waarop 201 jaar geleden de oprichtingsakte van het Rijksmuseum (toen nog Koninklijk Museum) werd getekend.

Hét jubileummoment voor het Rijks is 31 mei. Op die dag in 1800 opende de Nationale Konstgallerij (gebaseerd op de resten van de stadhouderlijke collectie van Frederik Hendrik) in zalen van Huis ten Bosch.

In het programma wordt het project 'De glorie van de Gouden Eeuw' de grootste klapper. De Leeuw: ,,We laten dan onze eigen top-100 van de zeventiende eeuw zien, aangevuld met honderd voorwerpen die we hadden willen hebben als ze op de markt waren geweest en we het geld hadden gehad. Een Vermeer uit Berlijn komt (die was niet eens op de Vermeer-tentoonstelling in Den Haag), we krijgen Rembrandts portret van Saskia uit de Hermitage in Sint Petersburg, er zit een mini-Ruisdael-retrospectief in de tentoonstelling, er komen delen van het grafmonument van Willem de Zwijger in de Nieuwe Kerk in Delft dat op dit moment wordt gerestaureerd, en we krijgen een reusachtig doek van Cesar van Everdingen uit Huis ten Bosch. Onze conservator kon echt al zijn dromen verwezenlijken.''

Het expositieprogramma omvat verder onder meer presentaties over Amsterdams goud en zilver, Meissen porselein, de etsen van Rembrandt en de klederdracht van de Six-familie.

Vanaf 17 december staat het Rijks ook op internet (www.rijksmuseum.nl) met een uitgebreide site waarop onder meer 1 100 voorwerpen uit de collectie worden gepresenteerd.

Een andere activiteit is de samenwerking met Ajax. De voetbalclub bestaat volgend jaar 100 jaar en ter gelegenheid daarvan krijgen de seizoenkaarthouders in februari een speciale aanbieding voor het Rijksmuseum, terwijl bezoekers van het Rijksmuseum een korting krijgen voor het Ajax Museum.

De jubileumdag 31 mei krijgt onder meer cachet met de plaatsing van een model van het Rijksmuseum in Madurodam. ,,We komen pal naast het Paleis op de Dam te staan, een van de vroegere locaties van het museum'', aldus Ronald de Leeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden