Rijksmuseum krijgt collectie sieraden

AMSTERDAM (ANP) - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een collectie van bijna vijfhonderd Nederlandse sieraden gekregen. De schenking is afkomstig van kunsthistorica en publiciste Marjan Unger en haar echtgenoot Gerard Unger. Zij brachten de afgelopen decennia een bijzondere verzameling juwelen bijeen uit de periode 1905-2008.

De schenking sluit naadloos aan bij de verzameling die het Rijksmuseum al in huis heeft. ,,We zijn nu het enige museum dat na heropening in 2013 een overzicht kan tonen van het Nederlandse juweel vanaf de achtste eeuw tot aan het heden'', stelde het museum dinsdag.

Het zwaartepunt van de collectie vormen sieraden uit de periode 1930-1970. Juist deze decennia waren en zijn in de Nederlandse musea zeer matig vertegenwoordigd. Marjan en Gerard Unger verzamelden juwelen vooral met een wetenschappelijk doel. ,,Het omvat werken van de voornaamste ontwerpers, juweliers en andere voorvechters van het vak van voor 1965'', aldus het Rijksmuseum.

Marjan Unger (1946) besloot tot de schenking door haar promotie. Op 17 maart promoveert zij op het onderwerp Nederlandse sieraden. Een kleine selectie is vanaf 16 maart al te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden