Rijksmuseum koopt zeldzame, albasten 'Johannes-schotel'

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft voor 3,5 ton een 15de eeuwse albasten kop van Johannes de Doper gekocht. Het zeldzame beeld dat gemaakt is in Noord-Frankrijk - toendertijd behorend tot de Zuidelijke Nederlanden - is als aanwinst tot en met 30 augustus in een van de zalen van het museum te zien.

In de late Middeleeuwen waren de zogeheten 'Johannes-schotels', geïnspireerd op het bijbelverhaal, erg populair: het afgehakte hoofd van Johannes ligt op een schaal, om in het paleis van koning Herodes aan Salome getoond te worden.

Om de gelovigen het lijden van Johannes intens te laten meebeleven, werd door de beeldhouwer het hoofd zo realistisch mogelijk uitgebeeld en door gebruik van albast een natuurlijke huidskleur gesuggereerd. Het Johannes-hoofd heeft een gefronst voorhoofd, ingevallen wangen en een open mond met loshangende tong.

Conservatoren van het Rijksmuseum vermoeden dat de onbekende opdrachtgever tot het Bourgondische hof behoorde, gezien de hoge kwaliteit en de waarde van het beeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden