Rijksmuseum is een Asselijn rijker

Musea scoren op Tefaf

SANDRA KOOKE

Er staat nog steeds een forse wind. De mannen die de schade op komen nemen nadat de storm een flink stuk van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk - tegenwoordig de Zeeburgerdijk - heeft weggeslagen, moeten achterover leunen om zich staande te houden in de wind. Aan de overkant van het gat staat een stadsgenoot naar hen te roepen. Ondertussen stroomt het water zonder hindernis de stad in.

Jan Asselijn legde al schilderend als ooggetuige de dijkdoorbraak vast die het gevolg was van de Sint Petersvloed in 1651. Met veel gevoel voor het dramatische moment en de gevolgen voor de inwoners van de stad. Door die knalblauwe lucht, die aantoont dat de storm bijna voorbij is, en de rode wapperende mantel van een van de mannen is het ook een opvallend schilderij.

Het Rijksmuseum had al een prent van Jean Jacques Boissieu, gemaakt naar dit schilderij. Maar dit weekend kon directeur Wim Pijbes het schilderij zelf op de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf aanschaffen bij kunsthandelaar Bob Haboldt.

Het Amsterdam Museum heeft met steun van de Vereniging Rembrandt op de Tefaf de vroegste schets verworven van een regentenportret uit circa 1617, dat wordt toegeschreven aan Cornelis van der Voort.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden