Rijksmuseum houdt vleugel open

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum gaat niet helemaal dicht tijdens de grote verbouwing, die volgend jaar december begint en medio 2008 klaar moet zijn. Geheide publiekstrekkers als De Nachtwacht van Rembrandt en de meesterwerken van Vermeer, Steen en Hals blijven te zien in de Philipsvleugel, die voor dit doel wordt verbouwd en opnieuw ingericht. Vanaf 20 december volgend jaar zullen daar de 350 topstukken uit de zeventiende eeuw worden gepresenteerd.

Behalve schilderijen zijn ook de beroemde poppenhuizen geselecteerd, evenals een schat aan zilver en Delfts aardewerk. ,,We kunnen het niet maken om onze wereldberoemde stukken vijf jaar lang op te bergen in het depot'', zei directeur Ronald de Leeuw gis teren tijdens een vooruitblik op de renovatie. Evelyne Merkx, die eerder de tentoonstelling 'De Glorie van de Gouden Eeuw' inrichtte, zal de Philipsvleugel de kleurrijke uitstraling geven van de Gouden Eeuw, aldus De Leeuw.

Het Rijksmuseum wil tijdens de verbouwing zoveel mogelijk zichtbaar blijven, niet alleen in Amsterdam maar ook elders in het land en het buitenland. Delen van de collectie, die in totaal 1 miljoen stukken omvat, zullen worden uitgeleend aan musea in Maastricht, Enschede, Assen en Den Haag. Met vijf andere musea lopen nog besprekingen. In Amsterdam zelf zullen met ingang van 2005 drie grote najaarstentoonstellingen worden georganiseerd in de Nieuwe Kerk, die eerder al een samenwerking aanging met het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat ook bouwplannen heeft. Het Rijksprentenkabinet realiseert in diezelfde periode waarschijnlijk samen met het Gemeentearchief Amsterdam ook verschillende exposities in het voormalige ABN AMRO-gebouw aan de Vijzelgracht. De nadruk komt daarbij te liggen op de 19de- en vroeg-20ste-eeuwse prentkunst en fotografie. Gedacht wordt aan twee tot vier tentoonstellingen per jaar. Op Schiphol zal het Rijksmuseum zich vanaf volgende maand presenteren met een kleine dependance, waar tien kunstwerken van schilders uit de Gouden Eeuw komen te hangen, waaronder het portret van Saskia van Uylenburgh van Rembrandt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden