Rijks en Van Gogh te bewonderen via Google

(wikimedia)

Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum zijn vanaf vandaag voor een deel te bewonderen via het Google Art Project. Twee doeken: De Slaapkamer en de Nachtwacht, zijn nu uiterst gedetailleerd op het web te aanschouwen.

Naast het Rijksmuseum en Van Gogh Museum doen aan dit project onder meer het Museum of Modern Art en the Metropolitan Museum in New York mee, de Hermitage in Sint Petersburg, de Uffizi in Florence, de National Gallery en Tate Britain in Londen en het paleis van Versailles. In totaal zeventien van de belangrijkste musea ter wereld kozen uit hun collectie één kunstwerk dat Google in gigapixel fotografeerde voor de nieuwe website. Daarnaast werden ruim 1.000 objecten uit deze musea op hoge resolutie gefotografeerd en zijn 385 museumzalen te zien op www.googleartproject.com met de Street View technologie.

Met één muisklik kan de bezoeker aan de nieuwe website de museumzalen in 360 graden bekijken, inzoomen op details van verschillende werken van in totaal 486 kunstenaars en achtergrondinformatie verkrijgen. Met ‘Create an Artwork Collection’ kan een selectie van de kunstwerken worden bewaard in een eigen collectie, die vervolgens kan worden gedeeld met vrienden.

De samenwerking met het Google Art Project sluit aan bij het beleid van Rijksmuseum en Van Gogh Museum om de collectie toegankelijk te maken voor en te delen met een zo breed mogelijk publiek wereldwijd. Het Rijksmuseum heeft al een database van 100.000 kunstwerken die op de website kunnen worden bekeken, een Rijkswidget die dagelijks een nieuw werk uit de collectie op de iPhone aanlevert en een online tentoonstelling van historische mode-accessoires op www.rijksmuseum.nl/accessorize.

Het Van Gogh Museum toont een groot deel van haar werken online via de website, houdt geïnteresseerden via blogs op de hoogte van de ontwikkelingen in restauratieprojecten (De Slaapkamer in 2010) en onderzoeken (Van Goghs Atelierpraktijk). Ook ontwikkelde het museum voor bezoekers inmiddels verschillende mobiele applicaties.

Wim Pijbes, Hoofddirecteur Rijksmuseum: "Niets gaat boven het origineel maar Google Art is de perfecte tool om het prachtige werelderfgoed te delen met iedereen."

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: "De release van deze tool past goed in de online strategie van ons museum. Via de website, social media, blogs en nu het Art Project openen we ons museum, onze collectie en onze kennis voor een breed publiek. Mensen wereldwijd delen onze passie voor het leven en werk van Van Gogh. En jaarlijks komen er bijna 1,5 miljoen mensen daadwerkelijk naar het museum. Maar er is ook een heel grote groep mensen die het museum niet kunnen bezoeken. En dankzij tools als Art Project kunnen we nu deze mensen wel betrekken bij ons museum en kunnen we tegemoet komen aan hun passie voor Van Gogh. Het maakt ons museum breed toegankelijk en dat vind ik belangrijk."

De Nachtwacht, nu ook in megapixels: bij het Rijks en Google Art. (Wikimedia)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden