Rijken hebben het ook niet makkelijk

Hoe actueel! In de week dat ABN Amro-topman Rik baron van Slingelandt in de Kamer verdedigde dat bankiers, ondanks de door hen veroorzaakte financiële crisis, toch echt recht hebben op nóg hogere salarissen, begon SBS6 met de nieuwe dramaserie 'Gouden bergen, de rijken hebben het ook niet makkelijk'. Met dit verschil dat het bij SBS over nieuwe rijken gaat en Van Slingelandt natuurlijk oud geld is. Meldde Journaal-verslaggeefster Eva Wiessing dáárom zo nadrukkelijk zijn adellijke titel? Om aan te tonen hoe ordi het eigenlijk is als een edelman het steeds maar heeft over de 'noodzaak' van loonsverhoging voor de superrijken?

Dat het er bij de nouveaux riches nogal goedkoop aan toe kan gaan, weet iedereen die af en toe 'RTL Boulevard' kijkt. Ook in Gouden bergen is dat het geval. Zit lesbienne Eline (Eva Duijvestein) aan een etentje, wordt haar gevraagd: "Zeg, gebruiken lesbo's vaak apparaten in bed?" Tegelijkertijd klinkt verderop aan tafel: "Wat een heerlijk worstje!"

De makers van Gouden bergen wilden een geloofwaardige reeks. Of ze daarin zijn geslaagd is na drie delen (twee proefafleveringen in januari en de echte start deze week) nog de vraag. Dat álle problemen in de serie worden veroorzaakt door mannen - Roderick en Jaap gaan vreemd, Bert-Jan wordt gearresteerd wegens fraude, en Vincent valt in Frankrijk van een berg en raakt in coma - is niet erg reëel, maar dramatisch verdedigbaar.

Maar dat twee niet-lesbo's (Chantal en Annelore) een erotische webcamshow starten (tsja, 't is geen 'Gooische vrouwen', dit SBS-drama), zal zelfs in Bergen aan Zee, waar de serie zich afspeelt, toch geen dagelijkse praktijk zijn. Zeker als je weet dat Chantal (Tina de Bruin) in de rouw zou moeten zijn over haar in coma liggende man Vincent (Viggo Waas). Staat tegenover dat Chantal natuurlijk wel een echte nouveau riche-naam is. Zoals ook het 'out of the box'-denken van Jaap (Diederik Ebbinge) volgens mij iets heel moderns is.

En dat belegger Bert-Jan (Vincent Croiset) drie à vijf miljoen achterover heeft gedrukt, willen we na alle bankschandalen in de echte wereld ook direct geloven. Het geld ligt wel in een stationskluisje - Geloven we dat? Mwhaa -, dat Bert-Jans dochter Amy (Charlotte Bakker) na veel gezeur van haar moeder (Margo Dames) eindelijk openpeutert. Uiteraard altijd goed voor een vette dorpsroddel, realiseer ik me opeens ('Zeg, wist je dat die van Bert-Jan er in één maand drie miljoen deurheen heeft gejaagd? Geld lag in een kluis op het station. "Is 't echt?" "Ja, 't is echt!").

U begrijpt, toen ik eenmaal aan de nieuwe rijkdom had geroken, was er geen houden meer aan. Hup, snel naar 'Programma gemist' van Net5. Daar had ik een titel gezien die maar in mijn brein was blijven rondzoemen: 'Bagels & bubbels'. Vooral vanwege die 'bubbels' natuurlijk. Immers, bubbels = champagne; en champagne + Net 5 = weelde!

Het idee achter deze romantische comedy is leuk: arme bakkerszoon Rick (Egbert Jan Weeber) wordt verliefd op topmodel Noa (Bracha van Doesburgh). Maar de uitwerking van dit spannende contrast stelde in aflevering één teleur. Er zat weinig vaart in, en de grappen vielen tegen. Maar wie weet, is het leven van de nieuwe rijken wel gewoon oersaai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden