Rijke wordt veel rijker, arme 'n beetje

Oxfam Novib: 62 mensen hebben evenveel vermogen als de 3,5 miljard armsten, de helft van de wereldbevolking

De economische ongelijkheid neemt wereldwijd nog steeds toe. Zo hebben nu 62 mensen evenveel vermogen als de 3,5 miljard armsten bij elkaar. Dat is ongeveer de helft van de wereldbevolking. De 62 rijksten - van wie 53 man - zagen hun vermogen toenemen in vijf jaar tijd met 44 procent. Twee jaar geleden waren er nog 85 superrijken nodig voor hetzelfde vermogen van de 3,5 miljard armsten. In 2010 waren dat 388 mensen.

Dat blijkt uit cijfers die ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vandaag publiceert naar aanleiding van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwiterse Davos, dat woensdag begint. De afgelopen jaren steeg de welvaart gemiddeld genomen voor bijna iedereen, maar voor de rijken groeide die veel harder dan voor de armen. Het gemiddelde jaarinkomen van de 10 procent allerarmsten steeg in 25 jaar tijd met amper 75 dollar.

Bijna de helft van de groei is naar de 10 procent rijksten gegaan. De 1 procent rijksten bezit al meer dan de rest van de wereldbevolking bij elkaar, maakte Credit Suisse Bank onlang bekend. Deze enorme welvaartsstijging bij de mensen die het al heel goed hebben, baart Oxfam Novib zorgen. "Als de economische ongelijkheid tussen 1990 en 2010 niet toegenomen was, dan hadden er 200 miljoen mensen extra aan de armoede kunnen ontsnappen."

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is tussen 1990 en 2010 gehalveerd. Dat is voor een groot deel te danken aan de landen China en India die met hun welvaartstoename tezamen 700 miljoen mensen uit de armoede hebben gehaald. Maar dat hadden er dus meer kunnen zijn, benadrukt Oxfam Novib in haar rapport.

Schrijnend is het dat het vooral de armste mensen zijn die in gebieden wonen die grote last hebben van de klimaatverandering; van hitte of overstromingen. Terwijl de 1 procent rijkste mensen voor 175 keer meer milieuverontreiniging zorgen dan de 10 procent armsten bij elkaar. "We hebben geen economie gecreëerd die goed is voor het welzijn van iedereen en voor toekomstige generaties en voor de planeet, maar voor de 1 procent rijkste mensen van de wereld", concludeert de ontwikkelingsorganisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden