Rijke Fransen vluchten voor hoge belastingdruk

Niet alleen oudere maar ook jonge rijken vertrekken naar buitenlan

Het is geen exodus, maar steeds meer rijke en ondernemende Fransen emigreren. In het Frankrijk van Hollande willen zij niet wonen.

House-saxofonist Fred Karato is helemaal klaar met de fiscus in Frankrijk. In 2011 had Karato, als zelfstandige artiest, een omzet van 250.000 euro. "De helft daarvan was ik uiteindelijk kwijt", vertelt hij in een café met clubambiance op de Champs-Elysées. "De helft! Dat was het moment om het roer radicaal om te gooien."

Karato woont nu sinds drie maanden in Londen. De wereldberoemde dj David Guetta, voor wie Karato (36) weleens werkt, ging hem een paar maanden eerder voor. "Een ondernemer betaalt in Groot-Brittannië 20 procent over de winst, in Frankrijk 33 procent", zegt Karato. "Daarbij hou ik nu meer over van mijn royalties. Van elk nummer van 3 euro dat ik online verkoop hou ik 2,80 over. Dat is in Frankrijk 1,50."

Van landgenoten die hem zijn stap kwalijk nemen is Karato - die eigenlijk Quarato heet - geen moment onder de indruk. "Wie dat zegt, ziet niet hoe hard ik er voor werk. Ik heb 150 optredens per jaar, moet continu overal achteraan. Frankrijk is een land waar men chagrijnig reageert als het je goed gaat. In Londen zijn mensen veel positiever."

Nu overweegt Karato zelfs iemand aan te nemen voor zijn administratie, hotelboekingen en vliegreizen. "Daar durfde ik in Frankrijk vanwege de werkgeverslasten niet eens aan te denken."

Met de komst van president François Hollande, die in de begroting voor 2013 de tekorten vooral probeert weg te werken met lastenverzwaring, heeft zijn stap niet direct te maken, zegt Karato. "Mijn laatste aangifte valt onder het fiscale regime van Sarkozy. Het was al slecht. En met Hollande wordt het klimaat nog slechter voor ondernemers."

Elk jaar verlaten naar schatting 800 Fransen het land om fiscale redenen. Er zijn aanwijzingen dat het aantal groeit sinds de wisseling van de wacht in mei. Zo melden makelaars in Brussel en Londen dat ze meer zaken doen met Fransen en krijgen fiscalisten vaker de vraag of een vertrek naar België, Zwitserland of Groot-Brittannië loont. "Die verzoeken zijn met een derde tot de helft toegenomen", zegt notaris Bernard Monassier, adviseur van grote namen in de Franse industrie als de familie Dassault. "Dit is echt een teken aan de wand."

De cliënten van Monassier maken zich zorgen over de toptaks - uniek in de wereld - van 75 procent voor inkomen vanaf een miljoen. En over de verhoging van de vermogensbelasting, die in andere landen niet of nauwelijks nog bestaat. Of de ingreep die kapitaal net zo zwaar belast als inkomen, een maatregel die werd aangepast na een opstand van internetondernemers in sociale media.

De Britse premier David Cameron en de burgemeester van Londen Boris Johnson hebben Franse entrepreneurs nadrukkelijk aangemoedigd te verhuizen. 'Rampzalig' noemt Monassier de trend. Fiscale vluchtelingen waren altijd 55-plussers, maar dat is niet meer zo. "Nu gaan ook veertigers, beurshandelaren en het topkader van de grote bedrijven. Dynamische mensen vaak, die het land nodig heeft."

Volgens consultant Didier Delmer, die onder anderen Karato hielp zich te vestigen in Londen, beperkt het fenomeen zich niet tot veelverdieners die dekking zoeken voor de toptaks. "Je kan gerust spreken van de democratisering van de fiscale vlucht", zegt Delmer in een hotelbar bij het Gare de Lyon waar hij kantoor houdt. "Ik heb veel gewone ondernemers als klant. Bijvoorbeeld iemand die paté op internet wil gaan verkopen. Of een jongen van 23 die een telefoonapplicatie heeft bedacht waarmee gebruikers elkaar aan een lege parkeerplaats kunnen helpen."

Delmer fulmineert tegen de lastendruk en de 'hel van de Franse bureaucratie'. Maar hij vaart er wel bij, geeft hij toe. In zijn agenda staan negen afspraken voor vandaag, en deze week heeft hij er 41 verdeeld over vier dagen. "Een groot deel vertrekt uiteindelijk echt", verzekert hij.

Delmer inschakelen voor bijvoorbeeld het opzetten van een bv in Londen, kost een kleine tweeduizend euro. "Wat mij betreft", lacht hij, "wordt Hollande herkozen."

Londen gewilde stek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden