Rijke Aziaten laten zich niet lokken

Luxe jachten zijn de nieuwe speeltjes van veel rijke Chinese zakenlui, zoals hier op een botenbeurs in Qingdao in 2012. Vooralsnog investeren zij, en andere rijke buitenlanders elders in de wereld, hun miljoenen nog niet in Nederland in ruil voor een verblijfsvergunning. Beeld EPA
Luxe jachten zijn de nieuwe speeltjes van veel rijke Chinese zakenlui, zoals hier op een botenbeurs in Qingdao in 2012. Vooralsnog investeren zij, en andere rijke buitenlanders elders in de wereld, hun miljoenen nog niet in Nederland in ruil voor een verblijfsvergunning.Beeld EPA

Nog niet één buitenlandse miljonair heeft gebruikgemaakt van het aanbod om in Nederland te investeren in ruil voor een verblijfsvergunning. Dat blijkt uit navraag bij het ministerie van veiligheid en justitie, dat de regeling vandaag precies een jaar geleden lanceerde.

Nicole Besselink

"Er is weinig tot geen belangstelling", aldus een woordvoerster van staatssecretaris Fred Teeven. Het afgelopen jaar is 'een aantal serieuze gesprekken' gevoerd, met name met Chinezen. Onduidelijk is waarop die gesprekken zijn stukgelopen.

Teeven kwam vorig jaar met de miljonairsregeling in de hoop de Nederlandse economie te stimuleren. Als rijke buitenlanders hier hun geld investeren - het moet gaan om minimaal 1,25 miljoen euro - brengt dat extra consumptie en werkgelegenheid mee, is het idee. In ruil daarvoor krijgt de ondernemer een tijdelijke verblijfsvergunning.

Dergelijke regelingen zijn er in het buitenland al langer, zoals in de VS, Canada, Australië en diverse Europese landen. In de VS moeten investeerders een miljoen dollar in de Amerikaanse economie steken en binnen twee jaar tien banen creëren. In 2011 kwamen op die manier bijna 2800 vreemdelingen, met name uit Azië, aan een verblijfsvergunning. Ook in Nederland verwachtte Teeven vooral Aziatische belangstelling.

Het plan kwam Teeven op kritiek te staan van de oppositie, die stelde dat een verblijfsvergunning nu zomaar te koop is. De bewindsman weersprak dat en wees op de regels die aan de regeling zijn verbonden.

Zo moet een bedrijf een toegevoegde waarde hebben voor de Nederlandse economie, wordt de herkomst van het geld onderzocht en toetst de overheid na een jaar of de investeerder zich nog aan de regels houdt.

"Ik ben blij dat dit plan een dode letter blijkt", reageert ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind op de tussenstand na een jaar. Hij hekelt de regeling omdat het kabinet in zijn ogen de deuren openzet voor rijke buitenlanders, terwijl het huiverig is om Syrische vluchtelingen naar Nederland te halen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is ook 'helemaal niet rouwig' om de beperkte animo voor deze 'onethische' regeling, al verbaast het haar wel. "Blijkbaar is 1,25 miljoen euro toch een behoorlijke investering." Mogelijk gaan rijke buitenlanders liever naar andere landen in Europa waar het minimale investeringsbedrag lager ligt, suggereert ze. Zoals Hongarije, Portugal en Cyprus.

VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt de tussenstand 'teleurstellend'. "Kennelijk zijn we niet attractief genoeg. We missen de boot. Dat is jammer, want juist in deze tijd moeten we elke kans grijpen om de hoge werkloosheid aan te pakken." Hij is benieuwd naar de evaluatie van het kabinet en ziet de nieuwigheid van de regeling en gebrek aan pr als mogelijke oorzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden