Rijkdom zegt niet alles bij verdeling van olympische medailles

null Beeld

Economische welvaart bepaalt straks in Londen voor een groot deel hoe de medailles worden verdeeld. Hoewel, wie de cijfers van de olympische zomerspelen in deze eeuw naast het nationaal inkomen van de deelnemende landen legt, ziet een iets genuanceerder beeld.

Onderzoekers hebben bij een analyse van de olympische prestaties eerder al geconcludeerd dat economische rijkdom belangrijk is, maar dat succes uiteindelijk ook afhangt van de mate waarin die rijkdom wordt aangewend voor de topsport.

De verdeling in de 21ste eeuw laat zien dat de Verenigde Staten veruit het meest succesvol waren, gevolgd door Rusland, dat een aanzienlijk lager Bruto Nationaal Product heeft. Wel heeft Rusland een topsportklimaat en een ijverige overheid die topsport een hoge prioriteit toekent.

China is nummer drie op de lijst. Nu had dat land de afgelopen spelen het thuisvoordeel waardoor hun positie enigszins geflatteerd is, maar ook China weet sinds de jaren tachtig dat de Olympische Spelen meer onderdelen kent dan tafeltennis.

Landen die structureel beter presteren dan je op grond van hun BNP zou verwachten zijn: Jamaica, Ethiopië, Kenia, Bulgarije, Wit-Rusland, Hongarije, Oekraïne, Kazachstan, Roemenie, Griekenland, Polen, Nederland, Zuid-Korea en Australië. Geen land dat zo optimaal presteert als de Aussies. Met 18 miljoen inwoners en een BNP dat vergelijkbaar is met Spanje bezetten zij de vierde plaats op de ranglijst van de 21ste eeuw.

De hoge posities van Jamaica, Ethiopië en Kenia zijn te danken aan de sterke lopers uit deze landen. Bulgarije en Kazachstan zijn traditioneel sterk in worstelen, gewichtheffen en boksen. Wit-Rusland haalt haar meeste medailles met atletiek. Bij de andere landen zijn de medailles gelijkmatiger over de sporten verdeeld.

Landen die slechter presteren dan je op grond van hun welvaart zou verwachten zijn: India, Brazilië, Japan, Mexico en Saoedi-Arabië.

Toch behoren deze landen tot de minderheid van staten die in elk geval meedoen om het eremetaal. Vorig jaar telde de wereld 193 erkende onafhankelijk staten. Slechts tachtig van die naties wisten deze eeuw een olympische medaille te veroveren. De eerste twintig landen leggen beslag op bijna 75 procent van alle medailles die deze eeuw zijn uitgereikt.

Naast het BNP en het topsportklimaat speelt ook het inwonersaantal, klimaat, urbanisatie en de sociaal-economische verhoudingen een rol bij de kans op eremetaal. Zo bezien bakken de Belgen er helemaal niets van. Het land is in veel opzichten vergelijkbaar met Nederland, maar haalde deze eeuw slechts tien medailles. Iets dat ons enige troost kan bieden, mocht het in Londen helemaal mis gaan.

Een interactieve grafiek over de relatie tussen het BNP en medailles is te zien via Tableau.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden