'Rijk, schaf verplichte stage niet af'

Maatschappelijke stage van in een verzorgingstehuis. Beeld Werry Crone
Maatschappelijke stage van in een verzorgingstehuis.Beeld Werry Crone


Het kabinet moet de maatschappelijke stage blijven financieren, zegt 84 procent van de schoolleiders in een onderzoek van de Besturenraad, centrum voor christelijk onderwijs. De bevraagde schoolleiders zijn het oneens met de voorgenomen afschaffing van de verplichte stage, die pas net goed draait. Ze hekelen het ministerie om haar 'zwabberbeleid' en 'kortetermijnpolitiek'.

Uit onderzoek van de Besturenraad onder 124 schoolleiders in het christelijk voortgezet onderwijs blijkt dat de maatschappelijke stage - bij de invoering in 2011 nog verguisd - nu eigenlijk niet meer gemist kan worden. "Ook scholen die schoorvoetend en op het laatste moment zijn ingestapt, zijn vaak zeer enthousiast geworden", zegt een van de deelnemende schoolleiders.

Hoewel de organisatie van de stage nogal wat inspanning kost, wordt er inmiddels veel waarde aan gehecht. Leerlingen leren iets voor een ander te doen zonder er iets voor terug te krijgen, ze vinden zo de weg naar vrijwilligerswerk en ontwikkelen maatschappelijke betrokkenheid, geven de respondenten aan.

Tijdens de verplichte stage moeten alle scholieren dertig uur onbetaald werk verrichten in bijvoorbeeld de ouderenzorg of buurthuizen. Een geslaagde afronding ervan is een voorwaarde om het diploma te halen. Voor de organisatie van de stages ontvangen scholen jaarlijks 55 miljoen euro (60 euro per leerling) en gemeenten 20 miljoen. Staatssecretaris Dekker (onderwijs) besloot onlangs dat de stages in 2014 niet langer verplicht zijn. In 2015 stopt de subsidie.

De Kamer praat deze week, bij de behandeling van de onderwijsbegroting, over de afschaffing van de stages. "Dit versterkt het beeld van een onbetrouwbare overheid en een politiek die zonder langetermijnvisie ad-hoc-achtige besluiten neemt", wordt in het onderzoek gesteld.

Niet afschaffen, zeggen de schoolleiders. Een van hen gaf aan dat op de laatste open dag van zijn school 97 procent van de aanwezige ouders vond dat de maatschappelijke stage een vanzelfsprekend onderdeel van christelijk onderwijs hoort te zijn. "De stage is een prachtige kans om ons geloof, met belangrijke waarden als naastenliefde, in praktijk te brengen", schreef een ander.

Als de financiering inderdaad wegvalt, zal 32 procent van de gepeilde scholen met de stages stoppen. Het merendeel van de scholen die overwegen er wél mee verder te gaan, kiest voor een afgeslankte vorm.

De Besturenraad vindt dat de stage, die 'bij uitstek een waardevolle bijdrage levert aan de vorming van leerlingen', hiermee wordt uitgehold en pleit voor behoud van de financiering en het verplichte karakter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden