'Rijk moet nazorg bevingen bieden'

interview | Jacques Wallage: Omvangrijke herstructurering kun je niet overlaten aan een particulier bedrijf

Een soort deltacommissaris of een rijksdienst moet toezicht houden op de schadeafhandeling bij aardbevingen in Groningen. Dat zegt Jacques Wallage, een van de twee voorzitters van de Dialoogtafel. Die is begin dit jaar door minister Henk Kamp (economische zaken) ingesteld om het vertrouwen van de inwoners van Noordoost-Groningen in de rijksoverheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) te herwinnen.

Dat lukt nog niet erg. Wantrouwen en ergernis zijn juist toegenomen, sinds dit najaar twee schokken van 2.9 en 2.5 op de schaal van Richter tot in het centrum van de stad Groningen voelbaar waren. De woede richt zich vooral op de Nam, die volgens Kamp verantwoordelijk is voor de schadeafhandeling. Wallage, óók voorzitter bij de Raad voor het Openbaar Bestuur die regering en parlement adviseert over het functioneren van de overheid, ziet dat anders.

Waarom een rijksdienst?

"Wij hebben aan de dialoogtafel, waar alle betrokken partijen meepraten, al langer het gevoel dat je dit niet aan de Nam kunt overlaten. Die boort en wint het gas, waardoor de bevingen ontstaan. Maar het Rijk verleent de vergunning, die moet zich daarvoor verantwoordelijk stellen.

"Een rijksdienst is trouwens maar een idee. Het mag ook een soort deltacommissaris zijn, een topambtenaar met vergaande bevoegdheden. Of een andere vorm waaruit de overheidsverantwoordelijkheid blijkt. Ik neem een voorbeeld aan de Deltawerken en de aanleg van de Flevopolder, daar had de overheid ook een uitvoerende verantwoordelijkheid."

En dat is nu opnieuw nodig?

"Ja. Het gebied is groter dan de negen gemeenten waarmee we nu aan de Dialoogtafel zitten. De provincie en de Nam zijn in overleg over uitbreiding met Hoogezand-Sappemeer en de stad Groningen. En belangrijker: het preventief versterken wordt een enorme operatie, voor tienduizenden woningen. Het gaat om afbraak en herbouw van huizen, herinrichten van dorpen. Zo'n omvangrijk programma moet je niet aan particuliere bedrijven overlaten."

De Nam kan dat niet?

"Het programma van preventief versterken verkeert nog in de beginfase. De Nam bijt zich er nu op stuk, dit gaat nog lang duren. De tafel heeft al een paar keer gezegd: wij willen inzicht in de uitgangspunten. Wat ga je versterken, welke normen heb je voor huizen? Die uitgangspunten zijn er niet. Dit is van een schaal waarop je als rijksoverheid je verantwoordelijkheid moet nemen."

Wat is er recent veranderd?

"De problematiek in de stad, de gevolgen die een beving daar kan hebben, maakt het wezenlijk anders. De omvang en het grotere gebied maken dat je opnieuw moet kijken. Het Rijk geeft al geld voor herstructurering, maar de aanvulling die nu nodig is, mag niet leiden tot een verwatering van de middelen die al beschikbaar zijn voor negen getroffen gemeenten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden