Rijk loost bijklussende journalisten

De rijksoverheid maakt met ingang van 1 januari geen gebruik meer van de diensten van bijklussende (parlementaire) journalisten. Het kabinet heeft dat gisteren besloten.

redactie politiek

De ministers willen zo een einde maken aan de 'verwarrende relatie' tussen journalistiek en overheid. ,,Dit is onze bijdrage aan de ook door ons zo gewaardeerde journalistieke onafhankelijkheid'', aldus vice-premier Zalm gisteren na afloop van het kabinetsberaad.

,,Het gaat niet om een bezuiniging'', liet de minister van financiën weten. Zalm heeft niet uitgerekend hoeveel hiermee wordt bepaard.

Het KRO-programma Reporter onthulde onlangs dat een aantal journalisten betaalde diensten verrichtte voor de overheid. Het bracht een discussie op gang over de onafhankelijkheid van de journalistiek.

De overheid meent dat niet alleen de journalistiek daarbij een verantwoordelijkheid heeft, maar ook het rijk zelf. Voorop staat dat de journalistiek in een democratische samenleving haar kritische rol optimaal moet kunnen vervullen.

Het kabinet heeft daarom besloten niet langer mee te werken aan een situatie die twijfel zaait over de onafhankelijkheid van de pers.

Vanaf 1 januari huurt het rijk geen journalisten meer in voor betaalde activiteiten als media-training en het schrijven van teksten. Oud-journalisten mogen wel nog tegen betaling voor de overheid werken.

Tegen het onbetaald laten deelnemen van actieve journalisten aan commissies, werkgroepen, discussiebijeenkomsten en dergelijke heeft het kabinet geen bezwaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden