Rijk is grip op beleid plastic verpakkingen kwijt

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rijksoverheid is de grip op de inzameling en het hergebruik van wegwerpverpakkingen compleet kwijt. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, dat als onafhankelijke speler het nieuwe verpakkingsbeleid moet voorbereiden, wordt gefinancierd en gestuurd door de industrie

Het afgeslankte ambtenarenkorps kan geen vuist meer maken tegen de industrie die het aantal lobbyisten juist enorm heeft uitgebreid. In combinatie met de elkaar snel opvolgende politici is er bij de overheid geen geheugen meer en worden in grote naïviteit zaken gedaan.

Dit blijkt uit een reconstructie die Trouw maakte van de periode sinds 1986, toen toenmalig minister Nijpels uitging van een uitbreiding van het succesvolle statiegeldsysteem. Uit interviews en zowel openbare als vertrouwelijke stukken, blijkt dat met de introductie van kleine plastic drankflesjes in de jaren negentig het tij keerde. Die hoefden niet met statiegeld ingezameld te worden omdat de industrie voorspiegelde dat het om kleine aantallen ging.

Toen de markt en het milieu ermee werden overspoeld, stelde minister Pronk de branche een ultimatum. Hij dreigde met statiegeld op die kleine flesjes en blikjes, als niet 80 procent van dat afval werd ingezameld. De industrie heeft zich er nooit iets van aangetrokken.

Opeenvolgende bewindslieden grepen niet in, maar onderhandelden over nieuwe afspraken. Sinds kort moet het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken nieuw beleid maken. Dit centrum wordt geleid door voormalig topambtenaar Hester Klein Lankhorst en Karen van de Stadt, verpakkingsdeskundige maar vooral afkomstig van Nedvang: de verpakkingslobby, tegenstander van statiegeld. De industrie betaalt ook het onderzoek voor dit instituut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden