Rijk, dom

,,Koningin Beatrix zou overigens niet gelukkig zijn met de actie van haar vader'', meldde het ANP gisteren, aan het einde van het bericht over de Financial Times, die had onthuld dat prins Bernhard het blad Forbes had geadviseerd om negentig procent van het geschatte vermogen van de Oranjes weg te strepen in hun jaarlijkse eindstand van de eredivisie van de rijken. De onzen hebben geen 2,1 miljard euro doch slechts 215 miljoen. Armoedzaaiers. Ik zou ook denken: dat zal majesteit niet leuk vinden om te horen. Bij zo een verlies ben je in die kringen namelijk gelijk negentig procent van al je goede vrinden kwijt. Ik kan me voorstellen dat majesteit juist dacht: nou, papa, wat niet weet wat niet deert, straks houden we alleen nog onze onderdanen over.

Ruud Verdonck

Maar ik zou het toch niet meteen opschrijven als de gefundeerde opinie van een landelijk persbureau. Majesteit kan juist zéér gelukkig zijn dat haar vader na al die jaren eindelijk bereid was om via een Duits nichtje bij Forbes te interveniëren. Als prins Bernhard al z'n Duitse neven en nichten op tijd had ingeschakeld waren wij nu de baas van de wereld. Sterker nog, ik kan net zo goed bedenken, zonder het ooit deugdelijk te kunnen checken, dat majesteit gisteren opnieuw juichend opgesprongen is aan de telefoon. Eerst een kleintje op komst bij de oudste en nu weer uitzicht op een zeldzame vereenvoudiging van de kwestie met nichtje M. te F. met haar claims en clusterbommen. Als de familie volgens het vooraanstaande blad Forbes nauwelijks nog een nagel heeft om alle koninklijke konten te krabben, dan kan Margarita d'r vent wel roepen dat hij voor het grote geld gaat, maar voor elke rechter komt dan de bodem van de koninklijke kas heel snel in zicht; dan ontsnapt majesteit tegen 2015 met een taakstrafje. ,,Mensen denken dat we gierig zijn en de werkelijkheid is dat we voorzichtig moeten zijn met geld'', verklaarde prins Bernhard tegenover Forbes. Majesteit heeft gewoon het geld niet om naar een andere kapper te gaan.

De waarheid boven alles: prins Bernhard heeft buiten de kring van 215 miljoen euro (vóór 11 september was dat nog 800 miljoen euro) nog een stuk of 34 kinderen verwekt. Koninklijke hoogheid, ik zit vandaag gespannen aan de telefoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden