Rijk doet Vesting Naarden van de hand, gemeente treurt

Van de rechter mag het en dus draagt minister Blok vandaag de Vesting Naarden, samen met 28 andere rijksmonumenten, over aan de nieuwe Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Tot teleurstelling van de kersverse gemeente Gooise Meren, die bang is dat haar invloed op behoud en beheer van de vestingwerken nu kleiner is.

"We leven erin en we leven ervan", zo schetst wethouder Miriam van Meerten-Kok het belang van de vesting. Om de overdracht te voorkomen liet ze eind vorig jaar, toen nog als wethouder van Naarden, beslag leggen op de vestingwerken. Na een kort geding hief de voorzieningenrechter in Lelystad het beslag gisteren op.

Minister Blok wil alleen voor het Rijk bruikbare kantoren, kazernes en kastelen overhouden en besloot in 2013 om 29 'overbodige' monumenten af te stoten. De Tweede Kamer stribbelde nog wat tegen. Zo drong de vaste Kamercommissie voor Wonen en Rijksdienst er op aan de Vesting Naarden onder te brengen bij de Stichting Gooisch Erfgoed, die dan weer lid zou worden van de NMo.

De Kamer ging vorige maand alsnog akkoord, nadat de minister in schriftelijke antwoorden enkele toezeggingen deed. Ook liet hij in de koopovereenkomst met de NMo een apart artikel opnemen om toetreding van de Stichting Gooisch Erfgoed en doorverkoop van de vestingwerken mogelijk te maken. De rechtbank heeft blijkens het vonnis van gisteren ook vertrouwen in een goede samenwerking,

Maar de gemeente blijft argwanend. "Dit stuk nationaal erfgoed had bij het Rijk moeten blijven", aldus wethouder Van Meerten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden