Rijk dankzij evangelisatie op de tv

FRANS DIJKSTRA

Meer dan veertig jaar riep ze tv-kijkers op ruimhartig geld te geven, opdat God hen later onmetelijk meer zou terugbetalen. Miljarden stroomden binnen bij het Trinity Broadcasting Network dat via 5000 omroepen in de Verenigde Staten evangelische programma's verspreidt. Janice en haar man Paul Crouch begonnen er in 1973 mee. Niet als eerste tv-evangelicalen, maar ze werden wel de grootste en de rijkste.

Zeven dagen per week evangeliseerden ze met een compleet programma met tekenfilms, soapseries, muziekvideo's, spelletjes en zelfs ochtendgymnastiek met bijbelteksten. Klapstuk was het dagelijkse programma 'Praise the Lord' waarin zij verscheen met haar enorme roze en zilverkleurige pruiken (die wel 100.000 dollar per stuk kostten).

Al op haar vierde leerde ze de kracht van gebed kennen, toen haar lievelingskip was overreden en zij het dier tot leven bracht door te bidden. Janice Wendell Bethany, Jan genoemd, was de dochter van een voorganger in een pinkstergemeente. Ze ging naar een school voor bijbelstudie waar ze domineeskind Paul Crouch ontmoette. Ze trouwden in 1957 en kregen twee zonen, die ook in het tv-bedrijf kwamen.

Met het succes kwam er onmin in de familie. De zonen bestreden elkaar tot voor de rechter. Twee kleindochters deden onthullingen over het weelderige leven van 'papa' en 'mama', zoals Jan en Paul op tv heetten. Maar de kijkers bleven geld overmaken.

Jarenlang woonden Jan en Paul apart, maar op tv bleven ze een gelukkig paar, tot zijn dood in 2013. Jan stierf op 31 mei 2016 in Orlando, Florida.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden