Rijk claimt schade door bouwfraude

DEN HAAG - Het Rijk heeft meer dan honderd bouwfraudezaken voor de zekerheid aanhangig gemaakt bij de Raad van Arbitrage (RvA). Officieel moet het kabinet nog beslissen hoe het gaat proberen de benadeling door prijsafspraken op bouwondernemingen te verhalen. Omdat de termijn voor aangifte bij de RvA bijna verlopen is, heeft het Rijk de zaken alvast pro forma gemeld.

Dat heeft minister Dekker van Vrom in de Tweede Kamer gezegd. Volgens haar heeft de landsadvocaat inmiddels advies uitgebracht ,,Ik wil dat snel in het kabinet bespreken, zodat de hele Rijksoverheid één lijn kan trekken'', hield ze de kamerleden voor. Ongeveer 90 procent van de zaken speelt bij Rijkswaterstaat.

Op basis van de zogenoemde schaduwboekhouding van het bedrijf Koop Tjuchem, die door ex-directeur Bos naar buiten is gebracht, wil het Rijk eigenlijk allerlei zaken bij de civiele rechter aankaarten. De kans is volgens Dekker echter aanwezig dat die doorverwijst naar de Raad van Arbitrage.

Verschillende gemeenten en waterschappen hebben onlangs ook geschillen pro forma aanhangig gemaakt bij de RvA. Zestig gemeenten hebben zich inmiddels verenigd in de Stichting Regres Bouwnijverheid, die zoveel mogelijk geld probeert terug te vorderen van de bedrijven die zich met illegaal overleg inlieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden