Rijk betaalt niet voor Monument op Dam

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Terwijl de hoofdstad nog vast en zeker rekent op een forse rijksbijdrage bij het opknappen van het Nationaal Monument op de Dam is Zoete Lieve Gerritje bij de overheid niet te vinden.

Naar schatting vier miljoen gulden kost de renovatie van het in verval geraakte natuurstenen monument, maakte het Amsterdamse college van b en w vorige maand bekend. Voor de financiering kijkt Amsterdam mede naar het rijk, want het gaat om een nationaal monument en niet om een puur Amsterdams.

De Rijksdienst voor de monumentenzorg in Zeist laat weten dat het Nationaal Monument in elk geval niet onder Monumentenzorg valt. Daarvoor is de gedenkzuil nog te piep; subsisidabele monumenten dienen vijftig jaar of ouder te zijn en dat haalt het bouwwerk van Rüdecker en Oud uit 1956 niet. Wèl kan Amsterdam het Nationaal Monument op haar èigen gemeentelijke monumentenlijst plaatsen, waarvoor die leeftijdsgrens niet geldt. Maar dan draait de hoofdstad ook geheel voor de restauratiekosten op.

De Rijksdienst voor de beeldende kunst, waarnaar Monumentenzorg doorverwijst, komt sowieso niet in aanmerking om mee te betalen. De dienst subsidieert niet, zegt de voorlichtster. Bovendien beheert ze roerende goederen. En het Nationaal Monument roert niet. “Dat monument zit vast, dat beweegt niet, dat kun je niet versjouwen, dus dat valt niet onder ons.”

Zij tipt het Bureau van de Rijksbouwmeester. Die bekostigt en onderhoudt inderdaad monumenten, maar, zegt een ambtenaar, “alleen als ze in ons bezit zijn. En hiervan is de gemeente Amsterdam eigenaar. Het rijk heeft in principe geen verplichtingen.”

De Rijksgebouwendienst waartoe het Bureau van de Rijksbouwmeester behoort, heeft volgens hem even veel of weinig van doen met het Nationaal Monument als andere rijksdiensten of ministeries. Ooit, in de vorige eeuw, is het toenmalige nationale erfgoed over de verschillende departementen verdeeld. Het ministerie van Vrom, waaronder de dienst valt, heeft sindsdien z'n monumenten, zoals het graf van Willem de Zwijger in Delft. Maar het ministerie van defensie of de onderhoudsdienst van Verkeer en Waterstaat hebben die ook. “U had net zo goed met Landbouw kunnen bellen, of Arubaanse zaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden