Rijdende bieb stopt ermee

De bibliobus verdwijnt, omdat zowel provincies als gemeenten niet voor de kosten willen opdraaien. Een gemis voor lezers uit kleine dorpen die geen eigen bibliotheek hebben.

Een boek lenen bij de rondrijdende bibliobus als het dorp te klein is voor een eigen bibliotheek; voor veel lezers is het de enige manier om aan een goed boek te komen. Maar de bibliobus stopt er mee. Per 1 juli 2008 houdt de service in Noord-Brabant op en vanaf 1 januari 2009 moeten Noord- en Zuid-Holland het zonder de boekenbus doen.

Ook in andere provincies staat de dienst op de tocht. Reden hiervoor is een subsidiestop van de provincies, die de financiering van bibliotheken en gerelateerde activiteiten nu bij de gemeenten leggen. Zonder subsidie wordt de bibliobus een stuk duurder en weinig gemeenten zijn bereid de extra kosten te betalen.

In Noord- en Zuid-Holland ondersteunt Probiblio met geld van de provincies bibliotheken en initiatieven als de bibliobus. Jeanine Deckers, afdelingshoofd flexibele bibliotheek: „De provincie zag dat een aantal gemeenten eigen geld in grote bibliotheekgebouwen stak maar de bibliobus financierde met de subsidie.” Daarom stopten provincies de subsidie, zodat gemeenten nu zelf een afgewogen keuze moeten maken: een groot gebouw of uitgebreide mobiele diensten. Deckers zegt dat het budget voor de bibliobus nu aan andere activiteiten zal worden besteed, volgens een nieuwe verdeelsleutel. Waaraan precies is nog onduidelijk.

Deckers staat overigens niet achter de beslissing van de provincies. Volgens haar worden sommige gemeenten er ongewild de dupe van. „Het plan klinkt logisch, maar er is een reden dat sommige gemeenten alleen een bibliobus en geen bibliotheek hebben. Sommige dorpen zijn wel 35 kilometer in doorsnede. Een bibliotheek middenin het dorp zou dan voor iedereen te ver zijn.”

Bertil Voogd, manager van Karmac Bibliotheek Service, betreurt ook het einde van de bibliobus. „De trucks hebben wel 4500 boeken bij zich. Veel instanties, van scholen tot verzorgingshuizen, kunnen daar hun voordeel mee doen.” Voogd maakt zich druk om minder mobiele ouderen die dankzij de bibliobus hun boeken praktisch thuis bezorgd krijgen. Tijdens het speuren door de mobiele boekenkast komen ze bovendien in contact met elkaar.

Karmac Bibliotheek Service wil het gat vullen wanneer de bibliobus stopt en de dienst in eigen beheer uitvoeren. Voogd: „Er wordt nu niet altijd efficiënt gewerkt. Wij willen vanuit een centraal punt in Nederland dezelfde dienst gaan uitvoeren, maar voor een lager tarief. Hopelijk trekken we dan ook gemeenten over de streep om te investeren in de bibliobus.”

Deckers van Probiblio weet nog niets van het initiatief. „Ze roepen wel vaker wat.” Voogd: „Wij verwachten op korte termijn met concrete plannen te komen. Als de bibliobus per 1 januari stopt, willen wij die dienst voortzetten.”

Er wordt ook nagedacht over alternatieven. Voogd: „De boeken zouden op vaste servicepunten kunnen worden aangeboden, zoals verzorgingstehuizen. Het nadeel van een servicepunt is alleen dat het aanbod kleiner zal zijn. Ook zal zo’n servicepunt niet altijd worden bemand door ervaren medewerkers.”

De provincie Zeeland is de ontwikkelingen voor en heeft dankzij intensieve samenwerking tussen de provincie, gemeenten en bibliotheken een multimediale boekenbus ontwikkeld. Voogd: „De biblio-service-bus biedt meer dan alleen boeken. Door samenwerking met onder meer de Rabobank kunnen mensen daar ook pinnen en informatie van de ANWB en VVV opvragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden