Rihanna wil geen rolmodel zijn

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

The Beatles waren erg. De Rolling Stones nog veel erger. En laten we over Madonna maar helemaal niet beginnen. Iedere generatie heeft idolen waarvan de oude garde gruwt. De jeugd van tegenwoordig heeft Rihanna. De zangeres die voorafgaand aan haar concert in Amsterdam, afgelopen week, een foto van zichzelf twitterde waarop ze te zien is met twee gigantische joints tussen haar felrood gestifte lippen.

De Britse columniste Liz Jones vond het walgelijk. 'Veel van haar fans zijn pas acht of negen jaar oud', schreef ze in The Daily Mail. Ze maakte zich ook boos over de minimale outfits waarin de 'giftige popprinses' zich hult, met de dubieuze redenering dat die 'in het ergste geval leiden tot verkrachting, maar in elk geval tot een respectloze behandeling van de draagster'.

De column had weinig aandacht gekregen als Rihanna niet had gereageerd. Maar dat deed de zangeres natuurlijk wel, op haar eigen brutale manier. Ze noemde Liz Jones een slonzige vrouw in de overgang. "Ik heb nooit gezegd dat ik een rolmodel wilde zijn. So chill wit dat!"

Kan iemand met dertig miljoen volgers op Twitter zich er zo makkelijk vanaf maken? Wel als het gaat om te krappe topjes, suggestieve danspasjes en recreatief softdrugsgebruik - ze is nu eenmaal een popster van 25. Maar het voorbeeld dat Rihanna haar fans geeft met haar liefdesleven, baart ook minder conservatieve types zorgen. In 2009 werd ze door haar vriendje, rapper Chris Brown, zwaar mishandeld. Ze verliet hem, maar vorig jaar kwam het stel toch weer bijelkaar. Tot grote woede van bijvoorbeeld Andrea Peyser, columniste van The New York Post. Ze noemde Rihanna 'een schande voor alle vrouwen'. Tina Brown, hoofdredacteur van Newsweek en The Daily Beast, gaf haar 'een vette onvoldoende'. Lena Dunham, bedenkster van de tv-serie 'Girls', wilde geen fan meer zijn.

Als er al zo hard geoordeeld wordt over een jonge, wat napuberende zangeres, dan heeft topkokkin Nigella Lawson weinig keus: als volwassen, intelligente vrouw moet ze haar man wel verlaten nu de hele wereld de foto's heeft gezien waarop hij haar bij de keel pakt. Kunstverzamelaar Charles Saatchi kan het incident in een Londens restaurant nog afdoen als een 'speelse stoeipartij', alle kokende en bakkende vrouwen in de wereld denken er anders over. Voor hen is Nigella een rolmodel, de goddelijke huisvrouw. Die laat zich niet mishandelen.

Het is maar de vraag of Nigella aanvankelijk van plan was het goede voorbeeld te geven: na het incident keerden zij en haar man naar huis terug en gingen ze door met hun leven. Pas toen een zondagskrant een week later de beruchte foto's publiceerde, verliet Nigella spoorslags de Londense woning. Nu schijnt ze de advocaat te hebben ingeschakeld die ook de scheidingen van prins Andrew en Paul McCartney regelde.

Steun voor Rihanna kwam uit onverwachte hoek. Oer-feministe Gloria Steinem maande haar seksegenoten tot enige mildheid. Volgens haar is Rihanna bepaald geen uitzondering - veel vrouwen keren terug naar de man door wie ze mishandeld zijn. "Rihanna verdient onze steun, niet onze kritiek. Het is een aanleiding om over dit probleem te blijven praten."

Misschien is het inderdaad wel nuttig, voor pubers en de oudere generatie, om te zien dat een rolmodel soms verkeerde keuzes maakt en ook worstelt met kwesties als liefde, loyaliteit en zelfrespect.

h.vandijk@trouw.nlh.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden