Rihanna kan echt veel, veel beter

Beeld afp

Hoge verwachtingen meenemen naar een concert op basis van een eerder optreden is altijd gevaarlijk. Drie jaar geleden gaf Rihanna een dikke vijf sterren-optreden in Ziggo Dome. Dat riep een aangename spanning op voorafgaand aan haar optreden in de Amsterdam Arena afgelopen vrijdag.

Zou ze opnieuw in staat zijn tot zo'n tour de force? Het antwoord bleek: nee. Dat lag voor een deel aan de ambiance. De Arena was bij lange na niet uitverkocht. Overal gaapten lege gaten wat niet bijdroeg aan de sfeer. Blijkbaar had het matig verkopende laatste album 'Anti' en het feit dat het album maar één grote hit ('Work') heeft opgeleverd, zich meteen vertaald in een tegenvallende kaartverkoop.

Daarnaast was het geluid in de Arena zeer matig en stond de volumeknop veel te ver open. Ook de band maakte geen goede indruk en bracht regelmatig slordig klinkende live-versies.

Maar ook Rihanna zelf ging bij het Amsterdamse concert, het eerste optreden van het Europese deel van de Anti World Tour, niet geheel vrijuit. De opening was nog verrassend en had wel wat weg van een goocheltruc. Terwijl iedereen keek naar een groot zilverkleurig scherm dat boven het podium neerdaalde, liep de zangers zelf op de klanken van openingsnummer 'Stay' naar een klein podium midden op het veld.

Rihanna

Anti World Tour

Verdrietig
Maar daar bleek de beslissing om met enkele ingetogen nummers te openen niet de beste keuze, omdat het concert daardoor maar niet op stoom kwam. Zelfs toen de zangeres uit Barbados in een glazen bak boven de fans zweefde, wilde de stemming er niet inkomen. Dat had er alles mee te maken dat de zangeres geen begeesterde indruk maakte. Zo fel en gedreven als ze drie jaar geleden was geweest, zo mat oogde ze nu. Bij vlagen zag ze er zelfs wat verdrietig uit, wat de indruk bevestigde dat de 28-jarige vrijdag niet in goede doen was.

Tekenend was dat er regelmatig harder werd gejuicht voor de uitstekende dansers dan voor de ster van de avond. Bovendien maakte de show een gejaagde indruk. In anderhalf uur werden er meer dan twintig nummers doorheen gejaagd, waardoor van sommige songs slechts een vage aanzet overbleef. Pas bij grote hits als 'Umbrella' en 'Diamonds' kwam er wat reuring.

En vocaal kwam het pas goed aan het slot toen Rihanna zich bij de mid tempo-nummers 'FourFiveSeconds' en 'Love On The Brain' een uitstekende crooner betoonde. Maar dat was onvoldoende om de avond te redden. Rihanna kan echt veel, veel beter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden