Rigoureus voorstel voor elektronische snelweg

WASSENAAR (ANP) - De fiscus zou binnen binnen twee jaar belastingaangifte via het beeldscherm mogelijk moeten maken. Burgers en bedrijven die daarvan gebruikmaken, krijgen dan een belastingvoordeel. Het is maar één van de aanbevelingen in een ingrijpend 'concept-actieplan' ter voorbereiding van de elektronische snelweg.

Het plan, dat vandaag in Wassenaar wordt besproken, is opgesteld door de Commissie van Advies inzake Post en Telecommunicatie (CAPT). Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) had de commissie van deskundigen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven om een dergelijk advies gevraagd.

Volgens het concept-actieplan kan de overheid het goede voorbeeld geven door zelf “planmatig te werken aan elektronische netwerken en de burger mee te laten profiteren van de voordelen”. Ook zou er een nieuw onderwijsnet moeten komen voor de scholen.

De elektronische snelweg staat in Nederland al in de steigers. Volgens het CAPT kan Nederland kan een voorsprong op andere landen nemen door zich de komende jaren te ontwikkelen tot de proeftuin van Europa. Daar zou geen extra overheidsgeld bij hoeven. Wel zouden investeringen in hoogwaardige telecommunicatie dan moeten worden aangemoedigd door een actief mededingingsbeleid. Ook moet een aantal wettelijke belemmeringen worden weggenomen.

De CAPT meent dat één bewindspersoon de eindverantwoordelijkheid dient te krijgen. Op korte termijn is dat de minister van verkeer en waterstaat, maar op de langere termijn wordt het telematicabeleid steeds meer onderdeel van het domein van de minister van economische zaken.

Een onafhankelijk toezichthoudend orgaan moet zorgen voor een soepele overgang van monopolie-situaties (kabelexploitanten, PTT) naar meer concurrentie. Dit toezichthoudend orgaan moet er onder meer op letten dat beheerders van netten een plicht om signalen tegen redelijke tarieven door te geven nakomen. Als aanbieders van diensten (actuele informatie, interactief amusement, studeren op afstand, telewinkelen en dergelijke) geen overeenstemming bereiken met de netwerkbedrijven kan het toezichthoudend orgaan bindende aanwijzingen geven.

Nederland beschikt nu al over diverse telecommunicatie-infrastructuren, zoals telefoon, kabel-tv, mobiele communicatie, de netwerken van de spoorwegen en van de electriciteitsmaatschappijen, particuliere netten en zendinrichtingen. Met elkaar zijn deze netten, na technische ingrepen, goed voor een landelijk dekkende elektronische snelweg.

De kabeltelevisienetten spelen een sleutelrol. Zij dienen aan elkaar te worden gekoppeld en aan de andere netten. Ook moeten ze geschikt worden gemaakt voor tweerichtingsverkeer, overdracht van digitale signalen en voor selectieve toegang van de gebruiker tot (betaalde) informatie op het net.

Voorsprong

Volgens de CAPT kan dat allemaal zonder hoge kosten en zonder overal de schop in de grond te steken om glasvezelkabels te leggen. Nederland zou dan, net als België, de dichtheid aan kabeltv-netten kunnen uitbuiten om internationaal een voorsprong te nemen in de telematica.

Of ons land “een weg of een snelweg” krijgt, is echter afhankelijk van politieke keuzen. Zo moet de wetgeving worden aangepast. Er moet geen onderscheid meer worden gemaakt tussen (mobiele) telefoonnetten, kabeltv-netten en omroepzenders.

De Wet op de telecommunicatievoorzieningen dient alles te regelen rond telematica (het gecombineerde gebruik van computers en telecommunicatie). Dat houdt in dat de artikelen in de Mediawet en in de Radio omroep zenderwet die betrekking hebben op transport van informatie, dienen te worden geschrapt, aldus de CAPT.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden