Rietgors

Rietgors. (FOTO HARVEY VAN DIEK) Beeld
Rietgors. (FOTO HARVEY VAN DIEK)

Waar riet is, zijn rietgorzen. In Nederland neemt de hoeveelheid riet volgens mij weer wat toe. En zie: ook de rietgors neemt een beetje toe. Naar schatting 70.000 tot 100.000 paren broeden er in Nederland. In de lente vallen de zingende mannetjes op. Boven in een rietpluim zitten ze dan, met hun gitzwarte kop. Het vrouwtje heeft niet zo’n zwarte kop, maar wel grijzig met een befje. Nu is ook het mannenkopje niet zo zwart, al heeft het mannetje wel een grijze bef, zoals het vrouwtje in de zomer. ’s Winters blijft ook maar een deel van de rietgorzen in Nederland.

Koos Dijksterhuis

Een paar jaar geleden hebben een buurman en ik met een natuurman van de gemeente afgesproken dat het rietveld en het riet om de sloot om de wijk niet meer elke herfst worden gemaaid. Sindsdien blijven nu eens hier, dan weer daar rietkragen staan. Mezen en winterkoninkjes peuteren insecten uit de stengels; insectjes die daar veilig dachten te overwinteren. Sinds er sneeuw ligt, hangt er dagelijks een paartje rietgors in de riethalmen naast ons huis. Mooi gezicht! Als een rietgors op een rietpluim landt, buigt die onder het landingsgewicht soms door tot soms bijna op het besneeuwde ijs. Er wordt driftig gepikt en geplukt. Blijkbaar vinden ze rietzaadjes lekkerder dan het vogelzaad dat we aanbieden. Als in de loop van de winter het rietzaad opraakt, wijken rietgorzen uit naar akkers waar oogstresten liggen. Oogstresten zijn er nauwelijks. Misschien aanvaarden ze ook ons vogelvoer wel.

Rietgorzen zijn notoire vreemdgangers. Maar deze lijken onafscheidelijk. Als ze de winter overleven, maken ze vast een nest. Dat maken ze op de grond of laag tussen de rietstengels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden