Riet van Natuurmonumenten straks in deurtjes keukenkastje

REDACTIE GROEN

Natuurmonumenten gaat overjarig riet uit zijn natuurgebieden verkopen aan fabrikant Compakboard, die daarmee hernieuwbaar plaatmateriaal gaat maken, als alternatief voor hout, spaanplaat en MDF (geperst board).

Ook DSM en Wageningen UR zijn partners in het project. Met zijn vieren willen de partijen een nieuw duurzaam product op de markt brengen dat gebruikt kan worden in de bouw, bij keuken- en meubelfabricage. Het project is een volgende stap in de samenwerking tussen DSM en Natuurmonumenten om biomassa die vrijkomt bij natuurbeheer beter te benutten.

Eens in de drie tot zes jaar oogst Natuurmonumenten het overjarige riet in zijn gebieden. De afvoer van het maaisel is een kostbare aangelegenheid. Door het te verkopen voor verwerking tot een duurzame, 'groene' vezelplaat wordt het rietafval ineens van kostenpost tot bron van inkomsten; een volmaakte win-win voor de natuurbeheerders.

Het project koppelt alle partijen uit de keten, van grondstof tot productieproces en eindproduct, aan elkaar. Natuurmonumenten levert de grondstof, het riet.

DSM gaat samen met Wageningen UR Food & Biobased Research een innovatieve, op biomassa gebaseerde hars ontwikkelen die een sterke plaat garandeert en geschikt is om het riet in de plaat te binden.

Fabrikant Compakboard ten slotte wil de duurzaamst mogelijke vezelplaat produceren, geschikt voor de interieur-, panelen- en meubelbouw, en verbreedt daarvoor zijn huidige grondstoffenaanbod, van onder meer stro uit de landbouw, met riet.

"We zijn al groen", zegt directeur Soeniel Nabibaks, "maar willen in de toekomst nog groener zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden