Ridder spelen met een mitrailleur

Een tempelier, noemt Anders Breivik zich. Deze middeleeuwse ridders moesten het christelijke Avondland beschermen tegen de moslims. Tot voor kort inspireerden ze alleen onschuldige lieden met een voorliefde voor verkleedpartijen. Maar er is een nieuwe tempelier opgestaan, en hij houdt het niet bij riddertje spelen. Breivik neemt zijn kruistocht bloedserieus.

'Als ik dit overleef, zullen ze me het grootste monster sinds de Tweede Wereldoorlog noemen", schrijft de 32-jarige Anders Behring Breivik voor hij zijn bloedbad aanrichtte. "Ik zal geleid worden voor het multiculturele tribunaal. Het zal een levende nachtmerrie zijn.

"Maar ik zal altijd weten dat ik wellicht de grootste kampioen ben van het culturele conservatisme die Europa heeft gekend. Een held van Europa, een redder van het volk en van het Europese christendom. De Volmaakte Ridder die ik altijd wilde zijn."

Zo ziet Anders Breivik zichzelf: als een ridder, een moderne tempelier met een vleugje viking-romantiek: zijn wapens geeft hij namen als Mjöllnir (de hamer van Thor) en Gungnir (de speer van Odin).

Zijn 1518 pagina's tellende manifest - getiteld '2083: A European Declaration of Independence' - wemelt van de toespelingen op de ridderorde uit de twaalfde eeuw, die Jeruzalem moest beschermen tegen de saracenen. Het waren vechtende monniken, die van de paus toestemming hadden te doden.

Ook de nieuwe tempelier ziet zichzelf als een onverschrokken strijder, die niet schouderophalend toekijkt hoe Europa onder de voet wordt gelopen door moslimhorden.

"Ik begrijp niet hoe zoveel mensen kunnen negeren wat er aan de hand is", schrijft Breivik. "Hoe kunnen zij hun kinderen in de ogen kijken?" Breivik kiest voor zelfopoffering, zegt hij, de moeilijke weg. "Het is beter één dag als een leeuw te leven, dan honderd als een schaap."

Breivik noemt zichzelf christen, maar is dat vooral in cultuur-historische zin. Sinds Karel de Grote heeft het ideaal van één groot christelijk Europa Europeanen begeesterd. De tempelier belichaamt dit ideaal. Ook al bepleit Breivik afschaffing van de EU, een pan-Europees ideaal heeft hij wel. Alleen dan niet multicultureel.

Volgens Breivik is hij niet de enige nieuwe tempelier. Hij zegt aangesloten te zijn bij een groep die in 2002 is opgericht, de 'Pauperes Commilitiones Christi Templique Solomonici' (PCCTS) oftewel: de arme medesoldaten van Christus en de tempel van Salomo. Een 'heropgerichte tempeliersorde'.

Breivik radicaliseerde rond 1999, 2000. De druppel was de Navo-bombardementen op Belgrado. Hoe konden Europeanen medechristenen, die moslims bestreden, zo'n dolk in de rug steken? In 2000 kwam hij via internet in contact met Servische nationalisten. Via hen ontmoette hij 'sleutelfiguren in Europa', die twee jaar later PCCTS oprichtten.

Op de eerste bijeenkomst in Londen waren vijf mensen. Later volgden nog twee ontmoetingen, met vijfentwintig tot dertig aanwezigen. De groep kent negen oprichters, onder wie een 'Nederlandse christelijke agnost'.

Hij ging door een zorgvuldige screening. Er zouden nog 'verscheidene honderden' anderen benaderd zijn: "Ik had het voorrecht een van de grootste levende oorlogshelden van Europa te ontmoeten, een Servische kruisvaarder die veel moslims heeft gedood. Vanwege vervolging door de EU leeft hij in Liberia. Ik bezocht hem daar in Monrovia."

Op de bijeenkomsten in Engeland ontstond een "gedetailleerd langetermijn-plan voor we de macht konden grijpen in West-Europa." De meesten aanwezigen waren 'succesvolle ondernemers of politieke leiders' en 'christelijke conservatieven', maar er zaten ook agnosten en atheïsten tussen. "Ieder van hen stond voor een joods-christelijk Europa en zag er geen bezwaar in samen te werken met niet-Europese christelijke hindoes of boeddhistische nationalisten."

Breivik had ook een Britse 'mentor': "Hij was degene die voor het eerst de 'Perfecte Ridder' beschreef en hij schreef ook het concept voor dit manifest."

In zijn manifest beschrijft Breivik structuur, doelstellingen en strategieën van de nieuwe tempeliers. De orde kent vier militaire rangen, waarvan de 'Justiciar Knight Commander' - zoals Breivik zichzelf noemt - de laagste is. De bedoeling is afdelingen op te zetten overal in Europa, die zelfstandig van elkaar moeten opereren. Een centraal commando is er niet.

Breivik slaat weinig over in zijn beschrijving van de nieuwe orde van tempeliers. Zo heeft hij het over 'het uniform van een tempelier', een 'aanvalsplan voor atoomcentrales' maar ook een compleet deportatieplan voor Europese moslims.

Ook 'multiculturalistische verraders', onderverdeeld in categorieën - A, B en C - , wacht deportatie. Hij wil executies in West-Europa 'beperken' tot tweehonderdduizend. Categorie C belandt in een gigantisch getto, misschien in Anatolië.

Want, stelt Breivik, de democratische strijd om Europa is verloren. Daarom is gewapende strijd onvermijdelijk: "Ons doel is de multiculturalisten van Europa te verslaan, politieke en militaire controle te grijpen in West-Europese landen en daar een cultureel conservatieve politieke agenda te implementeren."

De nieuwe tempeliers voorzien een burgeroorlog in drie fasen, eindigend in 2083. In fase één, tot 2030, is de inzet uitbreiding van de orde en polarisering in Europa en ook radicalisering van moslims via 'strategische aanvallen'. Militair beperken de tempeliers zich in deze fase tot guerilla-oorlogvoering, uitgevoerd door 'eenmanslegers'.

Breivik ziet zichzelf als wegbereider. Vandaar dat hij in zijn boek, met haast autistische precisie, uitlegt hoe hij zich heeft voorbereid, en welke lessen zijn volgelingen daaruit kunnen trekken.

Maar bestaan die medestanders wel? Is deze orde een product van zijn fantasie? Is hij alleen, of zijn er meer 'tempeliers', ook in Nederland? Op internet zijn talloze websites van 'tempeliers'. Maar die beijveren zich voor de millenniumdoelen of spelen een online-ridderspel.

Op Facebook zijn meer dan 350 groepen te vinden met de naam 'Knights Templar', waaronder rockbands en paintball-groepen. De grootste Facebookgroep heeft 10.000 leden en is van een Amerikaanse christelijke mannenvereniging die via het houden van vlooienmarkten fondsen werft voor medisch onderzoek.

Volgens Wouter Hanegraaff, hoogleraar geschiedenis van de hermetische filosofie, rekenen 'heel veel mensen' zich tot een tempelierorde. Maar die moet je niet verwarren met de enge club van Breivik. "Voor er allerlei indianenverhalen de ronde gaan doen: de gemiddelde tempelier heeft niets met het gewelddadige in zijn ideologie."

Het is moeilijk zicht te krijgen op een online-gemeenschap die Breiviks gedachtengoed zou delen. Niemand verbindt zich met Breivik, ook niet anoniem. Maar dat ze moeilijk te vinden zijn, betekent niet dat ze er niet zijn.

Breivik noemt de heropgerichte ridderorde 'Pauperes Commilitones Christi Templique Salomonici' (PCCTS). Er bestaat een website met die naam, maar die wijst banden met Breivik van de hand. "Wij opereren anoniem en gebruiken ook geen geweld", schrijft 'Baphomet', hoogstwaarschijnlijk een Nederlander, en een beheerder van de website.

Waar de site dan wel voor staat wordt niet duidelijk - die is gesloten vanwege de beschuldigingen die binnenkwamen. Op de gelieerde website 'Quo Fata Ferunt' schrijft Baphomet wel: "In 2002 was ik ook in Londen."

Toch zijn er wel tempeliers te vinden die online de islam bestrijden. Op het 'Forum voor de Vrijheid', niet gelieerd aan Wilders, maar wel getooid met zijn beeltenis, staat een oproep van juni 2010: 'Wil je lid worden van de tempeliers?'

Een Nederlandse twitteraar noemt zich tempelier (@tempelheer). Hij omschrijft zich als islam-kritisch. Deze tempelier wordt gevolgd door vrijmetselaarsloges. Ook Breivik is vrijmetselaar.

Het lijkt erop dat Breivik zijn interesse voor de tempeliers bij de vrijmetselaars heeft opgepikt, zegt Hanegraaff. "Vrijmetselaars ontlenen hun inspiratie aan kathedralen en de tempel van Salomo in Jeruzalem zien zij als het ultieme bouwwerk." Het ligt voor de hand dat de Middeleeuwse tempeliers op interesse van de vrijmetselaars konden rekenen. Die moesten de tempel immers verdedigen tegen moslims. "Zo ontstonden er allerlei tempeliersrangen binnen de vrijmetselarij. En in de negentiende eeuw heeft een aantal mensen zich afgesplitst, zij zijn verder gegaan als tempeliers." Maar van die tempeliers hebben we waarschijnlijk niets te duchten, zegt Hanegraaff. "Ze vinden het prachtig om zich met ridders en kruisvaarders te identificeren, maar niet omdat ze vinden dat wij daadwerkelijk het zwaard moeten opnemen tegen de vijand. Tempeliers spelen een ernstig spel. Uiteindelijk komt het neer op riddertje spelen."

Het blijft dus onduidelijk of het complot van Breivik echt bestaat. Politie-onderzoek moet duidelijkheid verschaffen. Áls de nieuwe tempeliersorde bestaat, hoeven we geen onmiddellijke follow-up van het Noorse bloedbad te verwachten, als we Breivik mogen geloven. De nieuwe ridders kregen de instructie niet voortijdig te handelen: "Een grote succesvolle aanval om de 5 tot 12 jaar zou optimaal zijn."

Tips voor tempeliers
In zijn manifest geeft Breivik heel precieze instructies aan medetempeliers. Zoals de volgende:

1. Vermijd contact met mensen die een extremistische reputatie genieten.

2. Voeg geen collega-ridders als Facebook-vriend toe.

3. Post niet te veel op internetfora.

4. Wees politiek correct in hoe je praat en in hoe je je kleedt.

5. Verzin een alibi om je teruggetrokken, geïsoleerde bestaan te rechtvaardigen. Zeg bijvoorbeeld dat je helemaal ondergedompeld bent in het computerspel World of Warcraft. Als je opeens weg moet tijdens de voorbereiding van je missie, zeg je dat je een World of Warcraft-vriend bezoekt.

6. Zorg dat je gemotiveerd blijft. Doe aan zelfindoctrinatie. Maak elke dag een wandeling van zo'n veertig minuten waarin je mediteert over je ideologie.

7. Luister naar de liederen van de Zweedse zangeres Saga, die zijn heel stimulerend. Ook de track 'Lux Aeterna' van de Engelse Clint Mansell is geweldig. Waarschijnlijk heb ik die tijdens mijn missie op mijn iPod staan.

8. Kies slachtoffers die niet goed beveiligd zijn en richt je vooral op invloedrijke mensen in de media.

9. Het is beter te veel te doden dan te weinig.

10. Als ridder handel je in naam van alle vrije Europeanen. Jij dient hen als rechter en beul. Er zullen onschuldigen doodgaan, het is niet anders. Wen aan die gedachte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden