Ricky Gervais, dit wordt jouw jaar

Het jaar is al een dikke week oud, maar op televisie werd dit weekend nog druk teruggeblikt in de tijd. Voor iedereen die door decemberstress Twan Huys' 'College Tour' met Mark Rutte had gemist, werd die vrijdag op prime time herhaald. Gelukkig maar, want zelfs niet-VVD- stemmers zullen erkennen dat Rutte schijnbaar moeiteloos leuke televisie oplevert. Aan mediatraining zegt hij niet te doen, maar vlot kletsen kan hij als de beste. Over zijn familie bijvoorbeeld, die nauwelijks onder de indruk schijnt te zijn van het feit dat hun zoon en kleine broertje toevallig premier is.

De politicus van het jaar 2011 kreeg vanuit het studentenpubliek maar liefst twee huwelijksaanzoeken (alleen tegen de man zei hij resoluut 'nee') en belde na wat gesar van Huys terplekke minister Opstelten op om naar de sollicitatieprocedure rond het vicepresidentschap van de Raad van State te vragen. "Spannend, dit!" glunderde Huys, die natuurlijk geen scoop kreeg, maar uiteindelijk voldaan verzuchtte dat Rutte 'de leukste gast van het jaar' was geweest.

Een blik vooruit was eerder te bespeuren in 'Evenblij het nieuwe jaar in', waarin jakhals Frank Evenblij tijdens de kerstvakantie van 'De wereld draait door' dagelijks heen en weer schakelde tussen 2011 en 2012. In zijn laatste aflevering ging hij op bezoek bij Mart Smeets en amazone Anky van Grunsven die beiden dit jaar hun laatste Olympische Spelen zullen beleven. In dit soort ontmoetingen betoont Evenblij zich een vermakelijke gesprekspartner: met Smeets vergelijkt hij terloops zijn eigen postuur, terwijl hij ten overstaan van Van Grunsven haar gelauwerde paard Salinero een 'arrogante, egoïstische zak' noemt. Tegenover jonge blondines spettert hij een stuk minder: naar de toekomstplannen van voormalig GTST-actrice Lieke van Lexmond luistert hij als een timide jochie. Weerman Piet Paulusma, in 2011 de gebeten hond vanwege de verregende zomer, kreeg van Evenblij een Dit wordt jouw jaar-opsteker.

Echt zin in het nieuwe jaar kreeg ik pas van een stand-up show van Ricky Gervais, uitgezonden door Canvas. Notabene een show van een jaar of wat oud, waarin de zelfverklaarde atheïst en dierenliefhebber, bijbel in de hand, stilstaat bij allerlei fauna-wederwaardigheden. Homoseksuele makaken, het onbruikbare gif van de langpootmug, de vingerafdruk van koalabeertjes, het dierenrijk behelst allerlei kwesties die de Britse komiek nogal bezighouden. Hij maakte er heerlijk rustige, onderkoelde grappen over die liefhebbers alvast in de stemming brengen voor zijn optreden van het jaar.

Volgende week is Gervais gastheer van de Golden Globes-uitreiking, de onofficiële voorloper van de Oscars. In 2011 was hij er ook en toen maakte hij zulke stevige grappen over onder andere Charlie Sheen, Mel Gibson en Bruce Willis, dat een deel van de zaal zich op z'n zachtst gezegd not amused van hem afkeerde. Het traditioneel duffe feestje werd veelbesproken nieuws en een stuk hotter dan de steeds belegener Oscaruitreiking. Gervais keert dus terug, grimmiger dan ooit. 'Bijbels' zal het worden, heeft hij per Twitter al laten weten. In televisietermen: torenhoge kijkcijfers. Gervais, dit wordt jouw jaar.

Willem Pekelder is op vakantie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden