Richtlijnen piercing en tatoeëren op komst

Ouders moeten toestemming gaan geven en er zelf bij zijn als hun minderjarige kind een piercing of tatoeage neemt. Jongeren onder de 18 jaar mogen voortaan geen piercings meer hebben door intieme delen zoals de penis en de schaamlippen. Ook moeten piercers en tatoeëerders zich houden aan nieuwe hygiëne- en veiligheidsvoorschriften.

redactie binnenland

Dit zal in de richtlijnen staan die het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) op verzoek van het ministerie van volksgezondheid maakt. Deze richtlijnen zullen eind dit jaar aan het departement worden aangeboden. ,,We streven ernaar dat de richtlijnen in de tweede helft van 2005 van kracht gaan'', zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Het belangrijkste is dat er een wettelijk kader komt, zodat minderjarigen niet zomaar een piercing of tatoeage kunnen nemen. In welke vorm dit wordt gegoten, is nog niet duidelijk.''

Op dit moment heeft alleen Amsterdam hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Sinds 1987 moeten piercing- en tatoeëerzaken zich daar volgens een gemeentelijke verordening houden aan strikte richtlijnen waarop streng wordt gecontroleerd.

,,De richtlijnen in Amsterdam zullen de basis vormen voor de richtlijnen in de rest van Nederland'', zegt projectleider Joan Worp van het LCHV. Het centrum bepaalt de richtlijn -waarvoor al drie jaar plannen bestaan- samen met piercers, tatoeëerders, dermatologen en de GG & GD. Ook worden speciale richtlijnen ontwikkeld voor juweliers die oorpiercings zetten en schoonheidsspecialisten die permanente make-up, een vorm van tatoeëren, aanbrengen.

De plaatselijke gezondheidsdiensten zien erop toe dat tatoeëerders en piercers zich aan de richtlijnen houden. Bij een jaarlijkse controle in piercing- en tatoeëerzaken wordt gelet op de juiste aanwezige middelen, materialen en op de manier van werken. In de zaken moeten ook nazorginstructies aanwezig zijn, die aangeven hoe een tatoeage of piercing thuis moet worden verzorgd.

Bij tatoeages ontstaan vaak bacteriologische besmettingen als gevolg van verontreinigde kleurstoffen. Piercings leiden vaak tot grotere complicaties, doordat er diepe vleeswonden ontstaan die makkelijk geïnfecteerd raken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden