Richtlijn moet recht op ruggenprik vastleggen

(Novum) - Iedere vrouw heeft bij een bevalling recht op adequate en snelle pijnbestrijding, ook op een ruggenprik. Dat staat in een conceptrichtlijn opgesteld door onder meer patiëntenorganisaties, anesthesisten, gynaecologen, en verloskundigen. Frans Roumen, anesthesist bij het Atrium medisch centrum in Heerlen en een van opstellers van de richtlijn, bevestigt een bericht hierover van de GPD-kranten.

Naar verwachting wordt de richtlijn deze zomer door de beroepsgroepen goedgekeurd en volgt direct daarna een uniforme richtlijn voor ziekenhuizen. Roumen verwacht dat de beroepsgroepen de richtlijn op hoofdlijnen zullen goedkeuren.

In veel ziekenhuizen is momenteel 's nachts en in het weekeinde geen anesthesist aanwezig die een ruggenprik kan toedienen. De conceptrichtlijn schrijft voor dat zwangere vrouwen 24 uur per dag en zeven dagen per week recht hebben op adequate pijnbestrijding, zegt Roumen, dus ook op de ruggenprik.

In de richtlijn staat dat acht op de tien vrouwen baringspijn als 'ernstig tot ondraaglijk' omschrijven. In het buitenland is de ruggenprik veel gebruikelijker dan in Nederland. Volgens Roumen komt dit door de cultuur. "In Nederland wordt bevallen als een natuurlijk gebeuren gezien. Pijn hoort erbij. Dat is echter een verlaten standpunt. Het is niet aan begeleiders om dit te zeggen."

Een ruggenprik brengt een aantal risico's met zich mee: verhoogde koorts bij de moeder, bloeddrukdaling, een langere bevallingsduur en een grotere kans op een kunstverlossing waarbij een vacuümpomp gebruikt moet worden. Langdurige pijn bij het baren kan anderzijds ook schadelijke gevolgen hebben, zoals een verminderde bloedtoevoer naar de baarmoeder en hyperventilatie. Ook blijkt volgens de opstellers van de richtlijn nergens uit dat de pijn zorgt voor een betere emotionele binding tussen moeder en kind. Het tegendeel zou waar zijn: moeders die veel pijn hadden bij de bevalling hebben meer moeite zich aan hun kind te hechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden