Richard Krajicek doet eerste graai in de pot met goud

MUNCHEN (ANP) - Richard Krajicek deed gisteravond tijdens het toernooi om de Grand Slam Cup alvast een geslaagde greep in de grabbelton met goud, die in de Olympiahalle van Munchen klaar staat.

De Hagenaar, die zondag 21 jaar werd, wist zich na 69 minuten zonder buitensporige inspanning tegen de Spaanse gravelspecialist Emilio Sanchez (6-3 6-2) zeker van een bedrag van 300 000 gulden. Dat was meer dan Krajicek ooit tevoren in een heel toernooi verdiende. Hij tilde zijn verdiensten over dit jaar in een klap over de grens van een miljoen dollar.

De partij, die als laatste van de vier op de eerste dag was geprogrammeerd, stelde niet al te veel voor. Dat lieten de toeschouwers herhaaldelijk met langzaam handgeklap blijken. Door het supersnelle supreme bleven de slagenwisselingen tot een minimum beperkt.

Gravelspecialist Emilio Sanchez, die hoogstwaarschijnlijk in maart niet voor het Spaanse team uitkomt in de wedstrijd voor de Davis Cup tegen Nederland en in Munchen 100 000 dollar mocht ophalen als vervanger van Boris Becker, zag zich gedwongen zo nu en dan naar het net te gaan om nog een paar ballen te raken.

Krajicek beperkte zich tot zeven aces, twaalf minder dan de Kroatische favoriet Ivanisevic de partij ervoor tegen de Fransman Forget. Maar die heeft zich dan ook tot doel gesteld zijn totaal aantal aces van dit jaar over het ongehoorde totaal van duizend te brengen.

Krajicek had aan een doorbraak in de vierde game voldoende voor de setwinst, die overigens pas tot stand kwam op het vijfde setpunt. In de tweede set, toen Krajicek wat beter op dreef was en Sanchez alleen maar hoofdschuddend kon toekijken, volgden doorbraken in de eerste en vijfde game.

Geen bijzaken

"Ik denk niet teveel over bijzaken na" , aldus Krajicek, na afloop. "De ballen, de baan, het geld. Ik laat dat zoveel mogelijk rusten. Het gaat er gewoon om je uiterste best te doen om te winnen. Daar sta ik voor. Dat is mijn werk. Natuurlijk is hier heel veel geld te verdienen. Ongelofelijk veel zelfs. Maar dat komt pas na afloop in me op. Niet tijdens het spel. Want dat kan je opbreken."

Krajicek heeft na de ATP-Masters in Frankfort vier dagen volledig rust gehouden. Daarna werkte hij met zijn nieuwe begeleider Bob Boverman aan zijn conditie. "Dat rennen en springen is niet echt een hobby van me. Maar ik probeer me er neutraal op in te stellen. Ik weet dat het nodig is. Niets wil ik aan het toeval overlaten. Als ik dan van iemand anders verlies moet het alleen maar komen daardat hij beter tennist dan ik. Niet door andere factoren. Daar werk ik aan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden