Richard de Mos grote winnaar in Den Haag

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het moet in Den Haag raar lopen wil Groep de Mos/Hart voor Den Haag onder leiding van ex-PVV’er Richard de Mos straks niet in het college van B en W terecht komen. De partij steeg van vier naar negen zetels en wordt daarmee de grootste in de raad.

Meindert van der Kaaij

Collegepartij VVD steeg van vier naar zeven zetels. De versnippering in Den Haag nam ook deze verkiezing aanzienlijk toe. Er komen nu vijftien partijen in de raad.

Derde winnaar in Den Haag was GroenLinks dat van één naar vijf zetels ging. In het spierwitte atrium van het Haagse stadhuis stegen woensdagavond de verwachtingen van GroenLinks met het half uur. Uit die hoek klonk wild gejuich bij de doorkomst van de exitpoll-resultaten van Amsterdam en Utrecht, steden waar de partij enorme zetelwinsten boekten.

Eén van de prangende vragen die in Den Haag boven de markt hing betrof de bestuurbaarheid van de stad. Als geen andere grote stad in Nederland kreeg de hofstad vier jaar geleden te maken met het verschijnsel versnippering. Maar liefst dertien partijen haalden toen een zetel in de raad. Het college van b en w bestond uiteindelijk uit vijf partijen - VVD, CDA, PvdA, D66 en de Haagse Stadspartij (HSP) – maar haalde ongeschonden de eindstreep.

Kijk zelf welke coalities mogelijk zijn in Den Haag. De tekst loopt hieronder verder.

College met rechts signatuur

Het vier jaar geleden al hoge aantal van dertien partijen is nu weer overtroffen en gaat nu naar vijftien. Naast Partij van de Eenheid en Islam Democraten komt ook 50Plus met een zetel in de raad.

Met de grote winst van Groep de Mos behoort straks een college met een rechts signatuur tot de mogelijkheden. Samen met VVD, CDA, D66 en komt die combinatie tot 25 zetels, genoeg voor een meerderheid in de raad.

In Den Haag moest lang worden gewacht tot er iets te feesten of treuren viel, omdat hier geen exit-poll werd gehouden. Pas rond elf uur kwam burgemeester Pauline Krikke met een voorlopige uitslag met 25 procent van de getelde stemmen. De opkomst in Den Haag was ruim 48 procent.

Benieuwd naar de uitslag van de raadsverkiezingen en het referendum in uw gemeente? Bekijk hier onze interactieve kaart van Nederland. Meer stukken over de gemeenteraadsverkiezingen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden