Ria Eimers genomineerd voor toneelprijs Theo d'Or

AMSTERDAM - Ria Eimers is de derde actrice die dit jaar in aanmerking komt voor de Theo d'Or, de belangrijkste toneelprijs voor vrouwen in Nederland. De organisatie van de prijs, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies (VSCD) nomineerde Eimers voor haar rol van Hekabe in 'De Trojaansen' door het Onafhankelijk Toneel. Henny Orri en Ellen Vogel waren al eerder genomineerd.

Van onze kunstredactie

Aan het lijstje met gegadigden voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol, werd Lieke-Rosa Altink toegevoegd voor haar rol van Agnes in 'De Familie Tót' (van het gezelschap De Paardenkathedraal). Zij heeft concurrentie van Jacqueline Blom en Margôt Ros, die eerder werden aangewezen.

Voor de Louis d'Or (beste acteur) zijn Warre Borgmans, Peter Blok en Steven van Watermeulen genomineerd. Voor de Arlecchino (beste mannelijke bijrol) komen Kees Hulst, Lucas Vandervorst, Geert Lageveen en Frank Lammers in aanmerking. Op 11 juni maakt de VSCD de prijswinnaars bekend.

Voor het vijftiende Theaterfestival, dat in de nazomer in Vlaanderen en Nederland begint, nomineerde de festivaljury de volgende theatervoorstellingen: 'Amlett' bij Het Toneelhuis van Jan Decorte, 'As Long as the World Needs a Warrior's Soul' van Jan Fabre, 'De dag dat mijn broer niet thuiskwam' van Huis aan de Amstel, 'De grote oorlog' van Hotel Modern, 'De Karamazovs' van het Antwerpse gezelschap Blauw Vier/Laika, Guy Cassiers 'De Wespenfabriek' bij het RO-theater, 'De Leenane Trilogie' van Johan Simons bij Zuidelijk Toneel Hollandia/ Het Toneelhuis, 'Lilith@online' van het Speeltheater/Kopergietery, 'Macbeth' van Ola Mafalaani bij de Brusselse Bottelarij, 'Regent en Regentes' van Ceremonia, 'Risquons-tout' van De Tijd, 'Rover, Dronkeman' van gezelschap Luxemburg, 'Ruigoord II' van Toneelgroep Amsterdam/Fact en 'Ãœbung' van Victoria/Josse de Pauw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden