Revolutionair, maar nog lang niet groen

Het is waarschijnlijk het meest begeerde hebbeding ter wereld: de iPhone. Hij zal weer prijken op vele Sinterklaaslijstjes en daar kun je je iets bij voorstellen. Bellen, internetten, mailen, muziek luisteren en video’s bekijken met één handzaam apparaat dat er ook qua vormgeving likkebaardend uitziet, is voor velen – mannen vooral – een niet te pareren verleiding. Dat bleek al toen de eerste serie op de markt kwam, vorig jaar zomer. Lange rijen vormden zich bij verkoopadressen. Geen tv-station, radiozender of krant die het niet meldde. Weinig producten is zo’n ontvangst gegeven.

De kritiek van Greenpeace op Apple’s glimmende speeltje – een paar maanden later – viel wat weg in al dat mediageweld, maar was niettemin ondubbelzinnig. Apple-baas Steve Jobs mag dan beweren dat zijn concern een groene voorloper is, Greenpeace concludeerde na onderzoek door een Engels laboratorium dat het revolutionaire hebbeding ’ouderwets vies’ is. De iPhone bevat broomhoudende brandvertragers en weekmakers (ftalaten), stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn in het milieu en voor de mens ziekteverwekkend. Het kan ook anders, liet Greenpeace weten. Concurrenten Nokia en Sony Ericsson maken wel vrijwel gifvrije mobieltjes.

Nou zet Greenpeace zijn beweringen wel vaker stevig aan – en moet daarvan soms ook terugkomen – opvallend is wel dat Apple zich die kritiek aantrok. Jobs beloofde voor 2008 dat de Apple-producten vrij zullen zijn van broom en ftalaten. „Het klopt. Apple heeft zijn leven gebeterd, maar het betreft dan wel de nieuwe iPods en nieuwe iMacs”, zegt Martin Besieux, internationaal campagneleider voor de elektronica-industrie van Greenpeace. „Spijtig genoeg geldt dat nog niet voor de iPhone.”

Apple is een lastig bedrijf, vertelt Besieux, die aan vele onderhandelingstafels zit . „Ze zijn soms best arrogant. Die Jobs laat steeds weten Greenpeace niet nodig te hebben om een groen beleid te voeren. Maar nu is hij toch om en of dat nou door ons komt of door zijn eigen fans, dat maakt niet uit. Als er maar resultaat komt. Apple heeft nu een grote stap gemaakt.” Besieux verwacht dat de nieuwe modellen iPhones wel broom- en chloorvrij zullen zijn. De toeleveranciers zijn al geïnformeerd, weet hij.

Maar dat is niet het einde van het verhaal. Apple mag dan gaan letten op zijn giftige stoffen, er schort nog veel aan deze ’groene’ producent. Zo heeft Apple voor zijn iPhone nog amper een recycleprogramma, waarbij oude apparaten worden ingenomen bij de aankoop van nieuwe. Ook op dit punt wordt de elektronicamaker voorbijgestreefd door de meeste concurrenten. Het verweer van Apple daarop is dat het telefoontje twee maal langer meegaat dan de andere. Daarnaast is er geen noodzaak om snel van apparaat te wisselen, omdat via iTunes gratis de nieuwste software kan worden gedownload.

Vroeger of later zal het apparaat toch worden afgedankt. De vuilnisbak in is dan volgens Milieu Centraal de slechtste oplossing. Er zitten waardevolle materialen in die kunnen worden hergebruikt: goud, zilver, koper, aluminium, coltan en nikkel of kobalt uit de batterij. Volgens het Belgische recyclebedrijf Umicore is 1000 kilo mobieltjes goed voor 3,5 kilo zilver en kan uit 200 mobieltjes genoeg goud voor een trouwring worden gehaald. Recyclen van mobiele telefoons spaart grondstoffen en levert dus milieuwinst op. Dat weet Steve Jobs toch ook...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden