Revolutionair blockchain ook in Nederland bezig met flinke opmars

technologie | Banken, bedrijven en overheden experimenteren volop met het delen van een nieuw, veilig administratiesysteem: blockchain. Nog even, en het bereikt ook het grote publiek.

Het buzzwoord 'blockchain' gonst door de gangen van de Nederlandse bankenwereld, de overheid en het bedrijfsleven. Hoewel de virtuele munt bitcoin niet bij het grote publiek populair is geworden, maakt de achterliggende blockchain-techniek een revolutionaire opmars in Nederland. Experts spreken van potentieel de grootste technologische ontwikkeling na het internet.

Havenbedrijf Rotterdam draait samen met ABN Amro een proef waarin logistieke bedrijven gegevens uitwisselen via blockchain. ING zit sinds een half jaar in het speciale R3-platform, een internationaal collectief waarin 's werelds 45 grootste financiële instellingen blockchain testen. Philips werkt in een eigen blockchain-lab aan een proef die gegevens van verzekeringen, huisartsen en ziekenhuizen aan elkaar koppelt.

De ministeries van financiën en economische zaken hebben een speciale gezant aangewezen, oud-minister en economiehoogleraar Willem Vermeend, die de samenwerking moet leiden. Volgens Vermeend verspreidt de techniek zich als een olievlek. Maar wat is blockchain nu precies?

Zoals je met internet een e-mail verzendt, zo verstuur je met blockchain bitcoins of informatie, legt hoogleraar Egbert-Jan Sol van TNO uit. Blockchain is eigenlijk niets meer dan het delen van een veilig administratiesysteem dat transacties tussen meerdere partijen vastlegt zonder tussenkomst van banken. Sol: "Een container komt in de haven aan, gaat langs de douane, en gaat dan op een vrachtwagen voor transport. Daar zijn al snel vier bedrijven bij betrokken, elk met een eigen systeem. Blockchain vervangt dit door één gedeeld systeem. Bedrijven slaan transacties op dezelfde plek op, waardoor iedereen hetzelfde ziet." 'Container in haven' bijvoorbeeld, met tijdstip 18:06.

De informatie 'container in haven, 18:06 uur' komt in een digitaal blokje te staan. Het blokje wordt versleuteld en verbonden aan andere blokjes informatie. Zo krijg je een ketting, ofwel een blockchain, van beveiligde informatie die voor alle betrokken partijen te allen tijde te raadplegen is. Alleen bedrijven met de juiste sleutel kunnen gesloten informatie inzien. Het maakt onenigheid over verantwoordelijkheid en verschillen in administratie tussen bedrijven verleden tijd.

Hackers

Hackers kunnen er moeilijk bij. Om informatie te veranderen moeten ze op alle computers hetzelfde stukje informatie veranderen. De techniek is niet alleen handig voor het vastleggen van financiële transacties. Analisten verwachten een revolutionaire impact in de logistieke, medische en publieke sector.

Hoogleraar Sol: "Zoals internet de wereld op zijn kop heeft gezet, zo is de uitvinding blockchain nu wat internet in 1994 was." En ontwikkelingen gaan hard. "Zo hard dat je niet meer weet of je internationaal gezien voor of achter ligt." Hij denkt dat de technologie al binnen een of twee jaar het grote publiek bereikt.

Internationale handel

Ook Mark Buitenhek, hoofd betaal- en transactiediensten van ING, denkt dat blockchain veel kan veranderen. "Internationale handel gaat nu nog vrij ouderwets", zegt hij. "Als een Nederlandse handelaar een lading shirts koopt in China, wil de Chinese handelaar geld zien voor verzending. De Nederlander wil eerst de shirts zien. Dat lossen we als bank op door garant te staan. Stapels papier gaan nu nog de wereld over. Blockchain kan dit vervangen door de formule 'als jij de goederen levert, dan betaal ik' vast te leggen. Een bindende afspraak zonder papier. Blockchain kan bovendien automatisch uitbetalen zodra goederen ontvangen zijn. Dat is nu ongelooflijk moeilijk."

Blockchain kan hetzelfde doen voor aandelen of vastgoed. Buitenhek: "In landen waar het kadaster nu niet betrouwbaar is omdat ambtenaren omgekocht kunnen worden, kan blockchain eigendom veilig vastleggen."

De mogelijkheden zijn volgens Buitenhek eindeloos. ING experimenteert inmiddels internationaal met andere banken en in eigen huis. ING-kantoren in meer dan veertig landen delen financiële administratie via blockchain, bij wijze van proef. Klanten worden inmiddels voorzichtig benaderd om mee te werken aan de tests.

Bijzonder is dat niemand blockchain 'beheert'. De mysterieuze Satoshi Nakamoto introduceerde blockchain als bitcoin-systeem in 2008. Wie erachter dit pseudoniem zit is onbekend, maar velen kennen de legendarische paper waarin Nakamoto de techniek aan de wereld vrijgaf voor verdere ontwikkeling. Open source, heet dit: ideeën en techniek delen zodat de gebruiker er op kan voortbouwen. Bedrijven en individuen hebben inmiddels het concept verder ontwikkeld en vele 'kleine' blockchains en grotere publieke versies gebouwd.

Zoals Ethereum, een populair platform waarop het grote publiek kan experimenteren met blockchain. In de geest van Nakamoto deelt Ethereum ook blockchain-software zodat bedrijven hun eigen blockchain-versie kunnen bouwen. De grote vraag voor onderzoekers is natuurlijk of al die losse blockchains ooit aan elkaar verbonden worden en één netwerk vormen, zoals internet. TNO doet hier onderzoek naar, zegt blockchain-expert Oskar van Deventer.

Veiligheid

Ook de vraag hoe veilig informatie is houdt TNO bezig. Van Deventer: "Het gaat niet alleen om hoe veilig jouw kluis is of hoe dik een stalen deur, maar ook hoe goed jouw toegangscode wordt bewaard." Vorige maand nog kwam Ethereum groot in het nieuws na een miljoenendiefstal door een foutje in de software. Volgens Van Deventer moet er dan ook nog veel getest worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden