Revival van de zeppelin

De Rotterdamse politie wil een zeppelin inzetten tijdens Euro 2000. Met camera's wel te verstaan, zodat zij 'een flexibel overzicht' heeft bij voetbalrellen en andere ongeregeldheden.

Marco van den Berg

Het zeppelin-initiatief beantwoordt aan de revival van het luchtschip, dat zijn naam dankt aan de uitvinder, de Duitse graaf Ferdinand von Zeppelin (1838-1917). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het vaak gebruikt bij verkenningsvluchten. Daarna werd het schip hét middel waarmee industriëlen zich - met oceaanreizen van Berlijn naar New York - wensten te onderscheiden van tijdgenoten. Na enkele tragische ongevallen werden de meeste exemplaren in de Tweede Wereldoorlog vernietigd.

Het slechte imago dankt de zeppelin aan de ballonnen met waterstofgas, die bijzonder brandbaar bleken. Bij de ramp met de Hindenburg in 1937 kwamen 35 passagiers om, toen het schip tijdens de landing brandend neerstortte.

Toch bleven er altijd voorstanders, zoals onderzoekers van de TU in Delft. ,,Net iets sneller dan auto's'', meldden zij eind 1996 het ministerie van verkeer en waterstaat. Het jaar daarvoor sloeg nog een zeppelin op hol bij de opening van een supermarkt in het Drentse Hoogeveen.

In elk geval is de hedendaagse zeppelin gevuld met het onbrandbare helium, waardoor het onmogelijk kan ontploffen. Er lijkt dan ook een draagvlak te ontstaan voor vele toepassingen.

Het Duitse bedrijf Zeppelin Luftschifftechnik begon vorig jaar met het in productie brengen van 'het nieuwe type'. Dat kan met een snelheid van zo'n 115 kilometer per uur op 1000 meter hoogte vliegen en is qua materiaal sterker geconstrueerd.

In Nederland leidt de Schotse Ian Alexander de, wat mag heten, zeppelin-revival. In 2001 'rolt' het prototype RA 180 'van de band'. Met dit project is 120 miljoen gulden gemoeid; een schip zal gemiddeld 60 miljoen moeten kosten. Deze 'sigaar' vliegt 150 kilometer per uur en kan 240 personen vervoeren. Alexander ziet het luchtschip als ,,een toeristische attractie'' annex ,,vervoermiddel voor toeristen''. De productie vindt plaats in Lelystad.

Behalve de Rotterdamse politie, die het schip als 'wakend oog' wil inzetten tijdens het EK-voetbal, zijn ook bloemenhandelaren geïnteresseerd. De zeppelin als de ultieme vervoerder van tulpen en geraniums.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden