Reve wordt nog af en toe verkocht

Vandaag is het tien jaar geleden dat schrijver Gerard Reve stierf. In hoeverre leeft het werk van de zelfverklaarde volksschrijver nog voort?

JOOST VAN VELZEN

Dat Gerard Kornelis van het Reve (1923 - 2006) nog springlevend is, staat vast. Bij een bepaald soort man. Vooral mannen van eind veertig en ouder - echt, het zijn zélden vrouwen - kunnen nog altijd met hem weglopen. Vandaag, op de tiende sterfdag van de schrijver, komen tenminste twee gezelschappen bij elkaar om te praten over de betekenis van Reve. In Felix Meritis in Amsterdam gaan onder anderen oud-burgemeester van Rotterdam Bram Peper en Reve-biograaf Nop Maas op zoek naar de nalatenschap van de stilist met die mooie, dragende stem. En in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wordt Reve herdacht door onder meer voormalig uitgever Wouter van Oorschot en Theodor Holman.

Tegelijkertijd komt uitgeverij De Bezige Bij met een nieuwe uitgave van de romans 'Nader tot U' en 'Werther Nieland'.

Maar gaan de boeken van Gerard Reve tien jaar na zijn dood nog over de toonbank? "Dat kan ik zo nakijken", zegt Maritza Dubravac van boekhandel Donner in Rotterdam, die drie titels van Reve in de schappen heeft staan: 'Op weg naar het einde', 'De avonden' en de dubbele uitgave 'Werther Nieland / De ondergang van de familie Boslowits'. Dubravac: "Werther Nieland is het laatste boek van Reve dat wij verkochten en dat was op 19 maart. Van de drie titels die we hier hebben staan, verkopen we gemiddeld één exemplaar per maand." Hoewel ze niet fulltime in de winkel werkt, merkt Dubravac dat áls er een boek van Reve wordt gekocht, dit altijd wordt gedaan door een ouder persoon. "De boeken van W.F. Hermans worden vaker verkocht."

Bij Van Oorschot, voormalig uitgever van Reve en van de tweedelige Reve-biografie van Nop Maas, weet uitgever Menno Hartman dat deel 1 van de biografie 'aanzienlijk beter' verkocht dan deel 2: "Maar of dat een indicatie is voor een teruglopende belangstelling voor Reve, weet ik niet."

Bij Noordhoff Uitgevers, waar ze literatuurpakketten samenstellen voor de leeslijsten op scholen, leeft Gerard Reve in ieder geval niet bij de telefoniste van de klantenservice. "Gerard Reve zei u? En dat schrijf je zoals je het zegt?"

Maar ze zoeken het uit bij Noordhoff en wat blijkt: "Wij bieden de boeken van Gerard Reve niet meer aan voor onze 'lijsters', de heruitgaven voor middelbare scholieren", zo laat een medewerkster weten. Een generatiekwestie dus, zo lijkt het.

Maar: dat Reve niet alléén een mannenheld is bewijst schrijfster en regisseur Marijke Schermer. Zij wil een theaterbewerking van Werther Nieland maken, samen met schrijver en Reve-kenner Arie Storm. Schermer: "Alle thema's die in Reve's oeuvre tot volle bloei zouden komen zijn erin aanwezig en het is een prachtig boek dat bijna zeventig jaar na verschijnen niets van zijn kracht en betekenis verloren heeft. Arie Storm, ik als regisseur, theater Oostblok als producent en ook de vier acteurs hebben de wens om Reve onder de aandacht van een bestaand én een nieuw publiek te brengen. Of het allemaal zoals gewenst in het najaar van dit tiende sterfjaar van Reve in première gaat, hangt vooral af van de toestemming van zijn erfgenaam, de heer Schafthuizen."

Weinig vraag meer naar zijn boeken, wel plannen voor theaterbewerking van roman 'Werther Nieland'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden