Reuzendino uit Egyptisch moeras

Paralititan stromeri heet hij: een gigant van mogelijk 30 meter lang, en zo'n 80 ton zwaar. Amerikaanse paleontologen presenteren in Science (1 juni) deze topper onder de sauriërs, die zij hebben opgegraven in de Baharia-oase in de Libische woestijn in Egypte, bijna driehonderd kilometer ten zuidwesten van Cairo. In grootte benaderde hij de reus der reuzen, de Argentinosaurus.

De 'dino-hemel' wordt de plek waar hij naar boven kwam nu al genoemd. Daar zit een geschiedenis achter: in het begin van de vorige eeuw vond de Duitse geoloog Ernst Stromer er reeds fossielen van vier verschillende sauriërs. Maar zijn vondsten, bewaard in een museum in München, werden door de geallieerden in 1944 de vergetelheid in gebombardeerd. Pas vorig jaar zijn paleontologen opnieuw in deze schatkist gaan graven.

Zij vonden er wervels, ribben, beide opperarmbenen (à 1,69 meter), nog wat andere botten van de voorpoot, beide schouderbladen en mogelijk een lap huid van wat een nog onbekende variant van de titanosaurussen moet zijn geweest. Dat waren geen brute rovers maar plompe planteneters met aan hun logge middenlijf een enorme staart en een lange nek, uitlopend in een aandoenlijk smal koppie als dat van Kermit de kikker. Van geen van deze dieren is overigens ooit een schedel gevonden.

Gezien de lagen waarin het gevaarte opdook moet dit suk Sahara in Paralititans dagen, ongeveer 95 miljoen jaar geleden, een moerassige buurt zijn geweest met een grote plantenrijkdom. Het beest wandelde en poedelde er niet in zijn eentje rond, want bij het onderzoek kwamen honderden kilo's fossielen van vissen, krabachtigen, schildpadden en talloze krokodilachtigen tevoorschijn.

Aan de knaagsporen op zijn botten is te zien dat deze reuzensauriër voor een deel is schoongekloven door een andere dinosauriër. Het vermoeden bestaat dat er in deze streek ook minstens drie typen carnivoren van formaat Tyrannosaurus rex - de engerds uit Jurassic Parc - hebben rondgelopen. Alles wijst op een onvoorstelbare weelderige flora en fauna in het late Krijt, denken de paleontologen, een soort regenwoud in wat nu nog maar een oase is in de dorre Sahara.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden