Reuzekaken in Kenia blijken van een reuzeleeuw

Simbakubwa kutokaafrika, ‘grote leeuw uit Afrika'. Beeld AFP

Met zijn 1300 kilo was hij groter dan de ijsbeer, de grootste vleeseter onder de landdieren die we kennen. Simbakubwa kutokaafrika is hij gedoopt, en hij moet zo’n 20 miljoen jaar geleden op aarde hebben rondgelopen, in Afrika om precies te zijn.

Simbakubwa kreeg zijn naam van de Amerikaanse onderzoekers die zijn resten - althans delen van zijn kaken - vonden in Kenya, en die tot de conclusie kwamen dat het hier om een nog onbekende soort ging. Simbakubwa betekent grote leeuw, de toevoeging kutokaafrika betekent uit Afrika. 

De onderzoekers, Matthew Borths en Nancy Stevens, konden uit de kaakdelen die ze vonden de lichaamsgrootte afleiden van het roofdier. Simbakubwa was groot en sterk genoeg om een olifant of nijlpaard te doden. Er zijn grotere dieren in Afrika, maar dat zijn herbivoren; de hedendaagse grote vleeseters zijn een stuk kleiner dan deze gigant.

Succesvoller

Simbakubwa behoorde tot een orde van zoogdieren, de Creodonta, die de ruimte kregen toen de dinosauriërs waren uitgestorven, 65 miljoen jaar geleden. Een orde die inmiddels helemaal is uitgestorven. De Carnivora, waartoe moderne vleeseters als de leeuw en de tijger behoren, bleken succesvoller. 

De vondst van Simbakubwa kan volgens de onderzoekers meer vertellen over de verspreiding van die uitgestorven orde. Leden daarvan hebben niet alleen in Afrika rondgelopen, maar ook in Azië en Europa.

Lees ook:

Het wederopstandingswonder van de grindwolfspin

Er is een nieuwe spin ontdekt. Of beter: het beestje was meer dan tien jaar niet in ons land waargenomen en is nu in een natuurgebied langs de Waal herontdekt. Het lijkt vreemd, dat je een diersoort een heel decennium kwijt bent en dat hij daarna weer wordt aangetroffen. Was hij helemaal weg? Of plaatselijk uitgestorven? En waar was hij dan wel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden