Reuring om voorwaarden aan Europese steun Spanje

Enthousiasme premier Rajoy zorgt voor scheve Ierse ogen

Er is geen sprake van dat Spanje Europese steun zal ontvangen zonder dat daaraan voorwaarden zijn verbonden. Vanuit verschillende hoeken in Europa werd die zegekreet van de Spaanse premier Rajoy gisteren ontkend. Vooral in Ierland is de regering in verlegenheid gebracht door de claim van Rajoy. Het land zag zich anderhalf jaar geleden ook gedwongen om steun te zoeken nadat het land de bankencrisis niet meer zelfstandig kon oplossen.

De Ierse oppositiepartijen eisten gisteren dat de regering de voorwaarden die het land kreeg opgelegd voor de redding in Brussel gaat heronderhandelen, omdat Spanje een veel betere deal bedongen zou hebben. Maar de Ierse onderminister van financiën Brian Hayes ontkende dat er sprake zou zijn van een voorkeursbehandeling. "Ze krijgen precies dezelfde voorwaarden als wij. Wie zegt dat Spanje goedkoper geld mag lenen dan wij, die liegt", aldus Hayes op de Ierse televisie. De Ierse premier Enda Kenny voegde daar nog aan toe dat het land zelfs tot 2015 de tijd heeft om aan de Europese begrotingsnormen te voldoen - een jaar later dan Spanje. Bovendien zijn de voorwaarden voor de Spaanse steun nog niet uitgewerkt, waarmee vergelijkingen nog nergens op gebaseerd zijn.

Aanleiding voor de Ierse claim is de manier waarop de Spaanse premier Rajoy de redding van de bankensector in eigen land presenteerde, namelijk dat er geen voorwaarden aan de steun zijn verbonden. Maar dat werd direct ontkend door verschillende Europese leiders. Minister De Jager (financiën) schreef gisteren aan de Kamer dat betrokkenheid van het IMF - voor de voorwaarden en het toezicht op de uitvoering daarvan - zelfs een harde voorwaarde voor Nederland is geweest om in te stemmen met de steun. Zijn Duitse collega Schäuble zei voor de Duitse radio dat er 'natuurlijk voorwaarden zijn voor en toezicht is op de herstructurering van de banken' in Spanje. "Wie geld geeft, doet dat natuurlijk niet voor niets", voegde de Spaanse eurocommissaris Almunia (mededinging) daaraan toe. "Natuurlijk zijn er voorwaarden aan verbonden."

Voor beleggers was er nauwelijks sprake van opluchting. Na een aanvankelijke opleving, kregen zorgen over hoe de redding precies wordt vormgegeven de overhand. De verwachting dat de leningen vanuit Europa aan Spanje altijd voorrang krijgen op 'gewone' Spaanse staatsleningen, zorgde ervoor dat de rente die Spanje moet betalen om te kunnen lenen juist verder opliep. Die was de afgelopen dagen gedaald tot ruim 6 procent, maar liep gisteren op tot 6,5 procent.

DE VERDIEPING 4 Meet Europa met twee maten?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden