Retrofoto's maken alledaagse wereld een stukje mooier

JORIS BELGERS

Etherische snapshots van kinderen met suikerspinnen, onscherpe kleurrijke mensenmassa's, een kopje thee in hoog contrast: met de iPhone-applicatie Hipstamatic worden afbeeldingen van het alledaagse op eenvoudige wijze kunst. Door het nabootsen van verschillende soorten (virtuele) lenzen en (virtuele) filmrolletjes krijgen de foto's een typische retro-look.

In korte tijd is het programmaatje één van de best verkopende apps voor de iPhone geworden. Afgelopen vrijdag opende in de Kunsthal in Rotterdam een kleine tentoonstelling over het fenomeen Hipstamatic, waarvoor naast enkele professionele fotografen hobbyisten hun mooiste retrofoto's in konden sturen. Er hangen 64 foto's, uitvergroot naar 24 bij 24 centimeter.

"Met één druk op de knop krijg je exact wat je wil. En ook nog eens een vierkant beeld alsof je een echte Hasselblad hebt" zegt Stefan Koopman, één van de hobbyisten wiens foto in de Kunsthal hangt. "Ik heb nu nog een iPhone 3, maar met een hogere resolutie heb je helemaal geen andere camera meer nodig."

Volgens Willemijn van Drunen, één van de twee samenstellers van de tentoonstelling, is het idee op Facebook geboren. "De fotograaf Vincent Mentzel maakt heel veel retrofoto's met zijn iPhone. Hij gebruikt het als een soort schetsboekje." Zo ontstond het idee om er een tentoonstelling over te maken. "Maar het gaat ons niet per se om de foto's, maar meer om de populariteit van retrofoto's als maatschappelijk fenomeen."

Die populariteit verklaart Van Drunen doordat de wereld er een stukje mooier van wordt. "Daarom zie je dat mensen juist de alledaagse dingen gaan fotograferen. Vandaar foto's van een vangrail of een pan met spruitjes. Door dergelijke apps ga je beter kijken naar de wereld om je heen"

Naast het in beeld brengen van de populariteit van de retrofoto, wil de tentoonstelling ook iets zeggen over de hedendaagse maatschappij. Over de facebookgeneratie, die het alledaagse wil delen. Het gebruik maken van het sociale netwerk is bij deze crowdsourced tentoonstelling dan ook een belangrijk element. Via de fotowebsite Flickr werden hobbyisten opgeroepen om hun hipstaprints in te sturen.

Een mistige boom, de contouren van de Brooklyn Bridge, een vanuit een vreemde hoek gefotografeerde traptrede. Hoewel het volgens de samenstellers misschien niet om de foto's zelf gaat, hangen er prachtige plaatjes tussen. De vintagefoto's zijn nog tot 26 juni te bewonderen in de Kunsthal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden