Resultaat van drie jaar plannen, meten en trainen

De ploeg van Jac Orie presteerde bij het OKT in Heerenveen bijzonder goed. Het team eiste met zeven rijders zeventien startplaatsen op voor Vancouver.

Antal Crielaard

In de route die Jac Orie voor zijn schaatsploeg heeft uitgestippeld zijn de eerste twee fases van wat hij een ‘drietrapsmodel’ noemt met succes afgerond. De voormalige DSB-ploeg, die tegenwoordig als Control-ploeg door het leven gaat, was afgelopen week op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met voorsprong het meest succesvolle collectief. Na vier dagen Thialf staat de score op zeven deelnemers aan Vancouver, die gezamenlijk zeventien startplaatsen opeisen. „Zoveel mogelijk plekken”, zei Orie na afloop. „Daar was het hier om te doen.”

De coach noemde het succes van zijn rijders het resultaat van drie jaar contentieus plannen, meten en trainen. „Hier zijn we drie jaar mee bezig geweest”, aldus Orie. „Dit is een optelsom van al het werk dat we hebben uitgevoerd. Er is ook geen geheim. Natuurlijk; we hebben geen pech gehad. Dat is vaak belangrijker dan geluk hebben. Dit team heeft de constante drive om altijd maar weer beter te worden. Dat is hier op het olympisch kwalificatietoernooi allemaal samen gevallen. Maar we zijn er nog niet. De internationale concurrentie is niet misselijk. Om ook in Vancouver succesvol te zijn moet het nog beter. En dat kan ook.”

Uit de ploeg van Orie hebben Annette Gerritsen (500, 1000 en 1500 meter), Margot Boer (500, 1000, 1500), Van Riessen (500, 1000, 1500) zich bij de vrouwen geplaatst. Bij de mannen zijn dat Simon Kuipers (500, 1000, 1500), Stefan Groothuis (1000, 1500), Jan Smeekens (500) en Mark Tuitert (1000 en 1500). Mogelijk voegt Marianne Timmer zich nog bij dat gezelschap. Zij herstelt op dit moment van een gebroken hielbeen en hoopt zich op het tweede kwalificatietoernooi, eind januari, alsnog te kwalificeren voor Vancouver. Ze rijdt het OKT 2 op de 500 en 1000 meter. Orie: „Het gaat goed met haar revalidatie. Als het zo doorgaat haalt ze in ieder geval het OKT.”

Orie toonde zich na afloop van het toernooi een tevreden man. Met een grote glimlach op het gezicht keek hij terug. Toch denkt hij dat het nog beter kan omdat zijn ploeg nog niet in ‘olympische’ vorm steekt. „We moeten nog een stap maken”, erkende hij. „Tot nu toe hebben we ons volledig gefocust op dit toernooi. We hebben ook niet gekeken naar de tijden van internationale schaatsers. Ons enige belang was het OKT en die missie is nu geslaagd. En ik denk dat we redelijk in kaart hebben waar we de komende zes weken nog stappen kunnen maken.”

Orie heeft de afgelopen jaren een uitgebreide database aangelegd met daarin de progressie van zijn pupillen. De coach zweert bij het veelvuldig uitvoeren van allerhande tests. Zo heeft hij dit seizoen al dertig ergometertests laten uitvoeren om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de fysieke gesteldheid van de schaatsers die hij traint. „We willen de schaatsers daarmee voor zijn. Voordat een schaatser zegt ’ik ben moe’ wil ik kunnen zeggen: ’doe jij maar een dagje rustig aan’. Wij denken dat we op die manier tot op de laatste dag winst kunnen boeken.”

De ploeg leek aan het begin van dit seizoen nog zwaar getroffen door het wegvallen van sponsor DSB. Inmiddels heeft het team in Control een nieuwe sponsor gevonden. De prestaties hebben niet geleden onder alle commotie. Orie: „Het is van geen enkele invloed geweest. Al heeft het nog best een nasleep gehad. Bij sommige van ons is pas sinds kort het spaargeld weer beschikbaar. En ik kan zeggen dat je er echt niet harder van gaat schaatsen als je niet bij je geld kunt. Aan de andere kant ben ik Dirk Scheringa nog steeds dankbaar voor de kans die hij ons heeft gegeven om te werken op de manier waarop we dat nu doen. Hij heeft ons die ruimte gegeven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden