Resultaat van aanpak witwassen onduidelijk

Er wordt voor grofweg 16 miljard euro per jaar witgewassen in Nederland. Maar op overheidsniveau bestaat geen inzicht in waar en hoe dat gebeurt en wat de belangrijkste nadelige gevolgen zijn. Dat is zorgwekkend, stelt de Algemene Rekenkamer in het rapport dat gisteren verscheen, onder meer omdat het 'schadelijk kan zijn voor het imago van de integriteit van de financiële markten in Nederland'.

Vijf jaar geleden deed de Rekenkamer ook al onderzoek naar het witwassen van crimineel geld en toen luidde een van de conclusies dat de kans dat het ontdekt en bestraft werd klein was. Sinds die tijd is er veel geld gestoken in een betere aanpak. Achtereenvolgende kabinetten hebben ervoor gezorgd dat er meer mankracht bij politie, de fiscale opsporingsdienst Fiod en het Openbaar Ministerie beschikbaar kwam om het witwassen tegen te gaan. Een gespecialiseerde eenheid bij de politie, de Financial Intelligence Unit (FIU), draagt verdachte transacties voor bij de opsporingsdiensten.

Maar de twee betrokken ministers, die van financiën en die van veiligheid en justitie, blijken niet te weten of dat iets heeft opgeleverd, stelt de Rekenkamer nu. Ze hebben nog steeds weinig zicht op de grootste witwasrisico's.

Op sommige punten is de witwasaanpak zelfs verslechterd. Zo weet de FIU sinds het overstappen op een nieuw informatiesysteem minder goed wat de opsporingsdiensten doen met de informatie die zij levert. In 2012 zijn 23.834 verdachte transacties, met een waarde van 680 miljoen, voor opsporing gemeld. Hoeveel daarvan aangepakt zijn, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden