Resultaat 5 weken bezetting Maagdenhuis: twee commissies

Een actievoerende student in het bezette Maagdenhuis. Beeld anp
Een actievoerende student in het bezette Maagdenhuis.Beeld anp

In de grote hal van het Maagdenhuis staat een jonge man zijn tanden te poetsen. Het is half twaalf. Iets verderop speelt iemand gitaar, er zitten wat mensen te studeren en achter een tafel zitten drie studenten flyers te vouwen.

Het is 'red square day', hebben de bezetters van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, bedacht. Geïnspireerd door studentenprotesten in Quebec van jaren geleden dragen ze een rood stoffen vierkantje op hun kleren. "We gaan vandaag extra flyers uitdelen", zegt Jessica, studente media en cultuur.

En er komen twee onafhankelijke commissies die onderzoeken hoe het verder moet met de democratisering van de universiteit en met de financiën. Dat maakten actievoerende studenten en docenten en het universiteitsbestuur vanmiddag bekend - maar dat wisten Jessica en de andere bezetters nog niet toen ze 'red square day' bedachten.

Het was vandaag precies vijf weken geleden dat studenten het Maagdenhuis binnentrokken en de eerste opwinding onder de bezetters is er al lang af. Na een paar weken kwam het universiteitsbestuur met een tienpuntenplan, maar de bezetters en ook een groep docenten wezen dat af: het kwam te weinig tegemoet aan hun eisen. Daarna werd het stil in het Maagdenhuis.

Veiligheidssituatie
Nou ja, stil ... Het universiteitsbestuur en ook burgemeester Van der Laan uitten hun bezorgdheid over de komst van radicale 'beroepsactivisten' in het Maagdenhuis. En eerder deze week raakte een beveiliger gewond toen een groepje dronken studenten het gebouw in wilde. "Er zijn deuren opengebroken, dossiers liggen open, spullen raken zoek, de veiligheidssituatie verslechtert", zegt een woordvoerder van de universiteit.

Valt best mee, vinden de bezetters. "De deur staat open en we zitten middenin de stad, dus tja", zegt afgestudeerd politicoloog Kees - die een baan zoekt en dus alle tijd heeft voor deze bezetting. "Maar wie zich niet gedraagt, wordt eruit gezet." En die matras op de kamer van bestuursvoorzitter Louise Gunning, waarover verhalen de ronde doen? "Dat was een grap van een kunstenaar. Die had die kamer voor 9000 euro per nacht op de site van kamerbemiddelaar Airbnb gezet."

Kwart over vijf vanmiddag, drie kwartier geleden is het nieuws over de twee commissies bekend geworden. Die gaan adviezen opstellen die aan de hele academische gemeenschap zullen worden voorgelegd. In het Maagdenhuis is het nog net zo rustig als 's ochtends. "Maar we hopen nu toch dat de bezetters op korte termijn vertrekken, binnen een paar dagen", zegt de woordvoerder van het universiteitsbestuur.

Of dat ook echt gebeurt? Vrijdag wordt er eerst nog vergaderd. "Maar meer dan dit konden we niet verwachten, ik ben er wel positie over", zegt student natuurkunde Alex over die commissies. "En als er niets uitkomt, zijn we zó weer terug in het Maagdenhuis."
"Voorlopig zijn we trouwens nog niet weg", voegt studente literatuurwetenschappen Sophie er droog aan toe.

De bezetters willen uit angst voor repercussies niet met hun achternamen in de krant. Die zijn wel bij de redactie bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden